"Això serà Brèxit plus, plus, plus", augurava el magnat i recent escollit president dels Estats Units, Donald Trump, el seu últim dia de campanya a Carolina del Nord. En més d'una ocasió, l'hem sentit autopresentar-se com a "Mister Brèxit" en la seva voluntat d'equiparar la seva victòria a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). O el que és el mateix, un resultat inesperat que aconsegueix deixar el món en xoc. "No hi ha tanta diferència entre el vot pro Brèxit i el vot pro Trump", ja que "es tracta d'un vot d'electors que pateixen l'estrès financer, la precarietat i la deslocalització" explicava David Murillo, professor del Departament de Ciències Socials d'ESADE en un debat de fa unes setmanes.

I així ha estat. Del Brèxit al Mister Brèxit, la commoció ha tornat a apoderar-se dels mercats encara que a una escala de punts percentuals molt inferior. Mentre que l'Ibex es va despertar dels focs artificials de Sant Joan amb una abismal caiguda del 16% que al llarg de la jornada es va reduir fins a un 12,35%, aquest dimecres ha començat baixant un 4% encara que al migdia ja mostrava símptomes de recuperació caient en un 2%. La història ha tornat a repetir-se: els mercats van apostar molt fort tant pel Bremain com per la tornada dels Clinton a la Casa Blanca i s'han acabat trobant amb el Brèxit i amb un president antiestablishment. La tendència alcista de les vigílies ha tornat a jugar una mala passada als mercats dels grans dies. I un cop a l'inesperat és sempre difícil d'encaixar.

Es repeteix la profecia

Es repeteix la profecia. I l'encarregat de donar el senyal d'alarma ha estat novament el Nikkey japonès que a mesura que s'anaven escrutant els resultats, ja intuïa qui anava a ser el vencedor. Ha tancat amb un 5,36% mentre que el divendres negre es va desplomar un 7,92%. En qüestió de divises, ni l'euro ni la lliura han caigut lliurement com en el Brèxit sinó al contrari. L'euro ha pujat fins als 1,13 dòlars i al seu torn, la lliura s'ha situat al voltant dels 1,241 dòlars, la qual cosa suposa un 0,27% més.

Wall Street on els diners mai dormen i les variacions mitjanes habituals són de dècimes o centèsimes, els futurs de S&P van caure un 5% als començaments del 24J mentre que de moment, s'especula que Wall Street pugui arribar a caure al llarg d'aquest dimecres un 10% arrossegat pels bancs i al sector energètic. Els veritables focs artificials de l'Ibex venen amb l'apertura de Wall Street. 

D'ara en endavant, els analistes insisteixen que caldrà acostumar-se a la volatilitat. La incertesa ja era una fet constatat amb el com i el quan del Brèxit, però ara cal afegir-hi si Trump complirà o no amb les seves polèmiques promeses electorals. I és ben sabut que la incertesa no agrada als mercats i a les seves expectatives. Potser la gran diferència entre el divendres negre i aquest dimecres de "Make America Great Again" és que s'ha passat de "el dia de la independència" de Nigel Farage al "seré president per a tots els americans" de Donald Trump. De la ruptura a la conciliació.