Brèxit, Brèxit, Brèxit i així fins a un 59,1% de vegades. El poble britànic va parlar alt i clar el passat 23 de juny a les urnes per abandonar la Unió Europea, però potser caldrà esperar fins al 2019 perquè la seva voluntat es converteixi en realitat. I és que, segons el diari Sunday Times i les seves fonts properes als ministres britànics, el Govern liderat per Theresa May –qui va fer campanya pel Bremain– encara no està llest i és massa "caòtic" per iniciar el procés en els temps estipulats.

El Regne Unit pretén fer les coses bé però l'efecte temps distorsiona. I és que malgrat que alguns alts càrrecs del Partit Conservador com John Redwood demanen reiteradament una ràpida separació, encara no està en absolut clar que el govern acabi invocant l'Article 50 amb què començaria un procés formal de dos anys per abandonar el bloc europeu.

Preparar-se les preguntes

May, que lidera un gabinet de ministres amb partidaris tant del Brèxit com del Bremain, ja ha donat algunes pistes sobre això. D'una banda, considera que la decisió és inapel·lable –"Brèxit és Brèxit, i d'això en farem un èxit"– però per l'altra, demana temps perquè el país pugui preparar-se. Una qüestió de necessitat, assegura. Però precisament temps és el que no donaria l'Article 50 sinó més aviat un compte enrere. Per la qual cosa dos dels ministres britànics "pensen ara que la seva activació podria retardar-se fins a la tardor del 2017". I d'aquesta forma, la separació definitiva entre el Regne Unit i la UE s'acabaria produint el 2019.

"No tenen la infraestructura per a la gent que necessiten contractar. Diuen que ni tan sols no saben les preguntes adequades per fer quan comencin les negociacions amb Europa", han assegurat les fonts del rotatiu. Les agulles del rellotge continuen corrent, la gent s'impacienta i la divisió al Regne Unit s'agreuja. La City de Londres planeja la seva estratègia de què fer i com fer-ho per continuar enfortint els seus negocis amb la resta d'Europa fora de la Unió Europea. Un dels grans pulmons econòmics i financers (sinó el que més) de la UE cerca nou destí i la City esgota uns temps que encara desconeix.

"Ningú no vol un llarg període de llimbs"

Per la seva part, els líders europeus són més partidaris del com més aviat millor que no del sense pausa però sense pressa del Regne Unit. La seva actitud sobre la velocitat del Brèxit sembla bastant clara. Així l'ha ratificat en més d'una ocasió la cancellera alemanya, Angela Merkel, qui s'ha mostrat comprensiva que l'Executiu de May es prengui uns mesos per elaborar la seva estratègia. Sí, fa referència a mesos per deixar clar més enllà de la cortesia política que el que ningú no vol és "un llarg període de llimbs".

En espera que es produeixin les eleccions a França al maig i a Alemanya al setembre, la UE també vol que la sortida del que fins ara era la seva segona economia més gran sigui el menys traumàtica possible. Potser dos anys de transició i negociació és massa poc per trencar amb una relació d'amor i odi, per la qual cosa algunes capitals europees també respecten allargar els temps.

I per si de cas al final cal invocar l'article 50 o córrer més del compte, el Regne Unit ja ha començat a fer els seus preparatius. De moment, i tot i que encara els falta omplir una gran part de la plantilla, l'Executiu ha creat dos nous departaments per gestionar la transició i el comerç internacional, liderats per David Davis i Liam Fox, respectivament. Brèxit és Brèxit però encara no se sap fins quan Bremain. I el temps continua corrent a velocitat de creuer.