El preu màxim de la bombona de butà una vegada inclosos els impostos pujarà un 5% demà dimarts, fins a 12,89 euros, a causa de l'encariment de les matèries primeres.

El Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital ha publicat aquest dilluns en el BOE la resolució en què s'estableix la revisió bimestral de la bombona i en què es fixa un preu de venda abans d'impostos de 83,72 cèntims per quilogram.

Amb el nou increment, el butà acumula tres revisions bimestrals a l'alça i costa un 14,5% més que el nivell fixat per l'Estat el juliol del 2016, d'11,25 euros. Aquell mes, la bombona va tocar terra després d'una seqüència de caigudes que l'havien abaratit un 35% des dels nivells del 2015.

Malgrat les noves pujades, el butà es troba encara molt per sota dels 17,5 euros registrats fins al març del 2015. No obstant això, l'increment de demà dimarts no serà suficient per cobrir els costos reconeguts del sector, de manera que es generarà un dèficit de tarifa addicional al que ja s'havia produït al novembre.

Fonts del sector han indicat que si es traslladés tota la pujada de les matèries primeres al consumidor final, l'increment hauria de ser més gran del 5% i hauria de situar-se en el 10,5%, fins a 13,57 euros.

Tanmateix, aquesta translació no es realitzarà, en compliment de l'establert per la regulació, que fixa una forquilla màxima de pujades o baixades del 5% per al butà. La normativa també reconeix que els imports o les baixades no repercutits generaran un dèficit o un superàvit del sistema que ha de recuperar-se en revisions posteriors.

Les baixades des del 2015 havien ocasionat un superàvit addicional que ha anat absorbint-se a poc a poc i que ja ha desaparegut, de manera que el sistema ha entrat en situació de dèficit. Les previsions d'evolució de preus de les matèries primeres fan preveure que aquesta tendència s'exacerbarà durant l'any.

Entre el preu d'aquest dimarts, de 12,89 euros, i la pujada que hauria d'haver-se aplicat per evitar dèficit, fins als 13,57 euros, hi ha una diferència de 68 cèntims. Si aquest desajust es mantingués durant l'any, i la previsió és que anirà en augment, el dèficit del sector seria de 50 milions d'euros el 2017, ja que les vendes anuals s'acosten als 70 milions de bombones.

Últimes pujades

La pujada de dimarts es produeix després de la del 4,7% en la revisió d'octubre i la del 4% en la de setembre. Els increments contrasten amb les baixades del 5% tant al juliol com al maig i al març. Al gener, el preu màxim va augmentar un 3%.

L'increment de preus, realitzat conforme a un mecanisme de revisió automàtica, és el segon que afronta el nou Govern. La revisió la fixa el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, però depèn de la cotització de la matèria primera als mercats internacionals, dels nolis i de la variació del tipus de canvi.

El preu regulat afecta les bombones de butà que més comunament utilitzen les llars, envasos amb càrrega igual o superior a 8 quilograms i inferior a 20 quilos, la tara dels quals sigui superior a 9 quilos.