BBVA ha obtingut un benefici net atribuït de 1.832 milions entre gener i juny, gairebé un 34% menys que en el mateix període de 2015, una tendència que es revertirà per al conjunt de l'exercici, ja que els càlculs dels analistes apunten que guanyarà 3.600 milions el 2016, un 36% més. L'entitat bancària presidida per Francisco González considera que aquests beneficis li permetrien mantenir la seva actual política de remuneració a l'accionista, els dividends, amb dos pagaments en efectiu i uns altres dos en accions.

En la presentació de resultats semestrals, el conseller delegat del BBVA, Carlos Torres Vila, s'ha mostrat molt satisfet amb aquests comptes, que ha qualificat de sòlids després de recordar que ja va anticipar que anirien de menys a més trimestre a trimestre. Sobre la situació política que viu Espanya, Torres ha assegurat que la hipotètica celebració d'unes terceres eleccions seria una cosa molt negativa per al país, entre altres coses per la incertesa i indefinició que transmetria. "El millor per al país seria tenir un Govern estable com més aviat millor" per no retrassar més la presa de decisions "sobre assumptes importants que requereixen atenció", com les reformes que vol la Unió Europea, ha explicat.

Un cop d'Estat per a Garanti, el seu banc a Turquia

Després dels dubtes sobre quins efectes tindrà per al negoci del banc el recent cop d'Estat fallit a Turquia, on BBVA té una participació important en el banc Garanti, Torres ha reafirmat la intenció de l'entitat de romandre en aquest país "a llarg termini" encara que també ha reconegut que la "incertesa" que s'ha generat tindrà "un impacte" que encara és aviat per quantificar. "No estem preocupats", ha matisat, ja que es tracta d'una inversió "a llarg termini" en "el millor banc turc", gestionat per "el millor equip".

Tampoc no estan preocupats en absolut pels resultats de les proves d'estrès que publica aquesta nit l'Autoritat Bancària Europea (EBA), ja que estan convençuts que seran excel·lents tant a nivell individual com del sector financer espanyol. Segons ha concretat Torres, els canvis en l'estructura de l'entitat anunciats aquesta mateixa setmana s'han fet per elevar l'agilitat i l'eficiència en la gestió "apropant negocis al conseller delegat i unificant àrees".

Respecte als recents canvis a l'organigrama de l'entitat, l'alt directiu ha volgut insistir que, de les vint persones que reporten directament al president de BBVA o a ell, gairebé totes ja estaven al banc. També ha explicat que l'entitat no preveu fer més expedients de regulació d'ocupació ni més ajustaments a Espanya, a més dels relacionats amb la integració de CatalunyaCaixa, que inclouen la sortida de 1.700 persones i el tancament de 400 oficines a partir de setembre.

La incertesa influeix en el crèdit

Al tancament de juny, el crèdit a la clientela ha sumat 433.268 milions, el 10,2% més que un any enrere, una cartera amb una ràtio de morositat que ha millorat un punt, fins al 5,1%. Segons Torres, la incertesa política a Espanya influirà en el creixement del crèdit, que serà més aviat pla, encara que les hipoteques de nova producció creixen el 25% en el semestre i pugen les referenciades a tipus fix.

Quant a la possibilitat de créixer per la via d'adquisicions dins o fora d'Espanya, s'ha limitat a insistir que l'entitat està centrada en les geografies en les quals ja opera, i ha explicat que si sorgeixen oportunitats les analitzaran però "no hi ha plans específics". I és que a Espanya, BBVA ha guanyat 619 milions fins al juny, el 15,3% menys, en tant que la unitat immobiliària ha registrat unes pèrdues de 209 milions, encara que aquestes han estat inferiors en un 30,56% a les sofertes el juny de 2015.

Quant als principals marges del compte, l'entitat destaca que tots els epígrafs s'han vist impactats pel canvi de perímetre després de la incorporació de Catalunya Bank i la compra del 14,89% addicional del Garanti, que s'afegeix als comptes pel mètode d'integració global.

Marges in crescendo

El marge d'interessos, que queda recollit en els ingressos, ha pujat l'11,2% fins a assolir els 8.365 milions, en tant que el brut ha sumat 12.233 milions, un 5,9% superior al de juny de 2015. Per la seva banda, el marge net s'ha situat en 5.901 milions, un 1,1% més, i la ràtio d'eficiència, o relació entre ingressos i despeses s'ha situat en el 51,8%.

Quant a la solvència, la ràtio CET1 –que mesura el capital de màxima qualitat– fully-loaded, que avança futurs impactes de la normativa de Basilea III, va tornar a millorar després de generar 17 punts bàsics en el segon trimestre i s'ha situat en el 10,71%.