Metges, farmacèutics, economistes o enginyers industrials han manifestat aquest dilluns el seu suport formal a la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA). Des del 1995 es troba a Londres però, a causa del Brèxit, l'oficina comunitària que supervisa la seguretat dels medicaments es veurà obligada a traslladar-se a una altra ciutat europea. Aquest clam unànime dels col·legis catalans se suma a la candidatura anunciada per la Generalitat i que té el suport del Congrés de Diputats. Fins i tot el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no va dubtar fa poques setmanes des de Brussel·les a assegurar que "seria magnífic que poguéssim aconseguir que vingués a Barcelona". 

En aquest sentit, els diferents col·legis professionals han reivindicat que la indústria farmacèutica és un "sector estratègic" per l'economia catalana fins al punt que Barcelona s'ha convertit en els últims anys en un dels pols europeus més atractius per a la realització d'assajos clínics. I per si encara algú ho posés en dubte, tots junts s'han referit a Barcelona com a "emplaçament idoni per l'EMA, donada la seva importància com a clúster d'investigació en el camp de la salut i per la força de la indústria del medicament".

No és la primera vegada que Barcelona aspira a convertir-se en seu de l'EMA i és que ja va presentar candidatura coincidint amb els Jocs Olímpics del 1992 i sota la llavors presidència espanyola de la Unió Europea (UE). Més enllà del suport explícit, Catalunya compta amb 230 laboratoris que representen al voltant de la meitat de la indústria farmacèutica i internacional del conjunt d'Espanya. Encara més, segons dades de la pròpia Generalitat, la indústria farmacèutica catalana no només produeix el 3,5% del conjunt d'Europa sinó que a més, es situa com la cinquena regió més productiva de la coneguda com a Europa dels 15. Una xifra que es troba a l'alçada dels Països Baixos (4%), Dinamarca (3,7%) o Suècia (3,6%).