El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictat sentència i no hi ha marge de recurs: els bancs espanyols han de tornar tots els diners cobrats de més amb les clàusules sòl dels contractes hipotecaris. Sense retroactivitat limitada. Però quants diners implica això?

Segons un informe del Banc d'Espanya, les "repercussions macroeconòmiques" de tornar tots els interessos cobrats indegudament abans de maig del 2013 podria implicar un cost total pel sector d'entre 5.000 i 7.600 milions d'euros. Unes estimacions que s'acosten als càlculs realitzats per Analistes Financers Internacionals (Afi) al tancament del passat exercici. Més concretament, Afi calcula que s'han obtingut uns 4.474 milions per l'aplicació de clàusules sòl en les hipoteques entre novembre del 2009, quan els bancs i caixes van activar la seva comercialització, i fins al 9 de maig del 2013, data a partir de la qual el Tribunal Suprem instava a retornar el cobrat per aquest sòl mínim per falta de transparència.

En aquest sentit, altres informes de bancs implicats com el BBVA i el Banc Popular han concretat que l'impacte estaria xifrat en 5.800 milions. Ara bé, el banc d'inversió nord-americà Goldman Sachs ha estimat un cost addicional lleugerament inferior pel sector: 3.000 milions. 

Entre les entitats que han informat sobre l'impacte addicional sobre l'impacte addicional que pot tenir aquesta sentència a favor de la retroactivitat total de les devolucions destaca BBVA, que ha xifrat el seu cost màxim en 1.200 milions. Per la seva banda, Caixabank creu que tindrà un efecte sobre els seus comptes de 750 milions, Bankia de 200 milions i Popular de 684 milions. 

En definitiva, el veredicte permetrà fer reclamacions a dos milions de persones, que van abonar de mitjana entre 3.000 i 6.000 euros de més a causa d'unes clàusules sòl que incloïen entre el 30% i el 40% de les hipoteques a Espanya. Una sentència que a més, deixa tancat el cas i mostra el camí amb què els tribunals espanyols hauran de resoldre milers de demandes per les clàusules. Concretament, 70.000 segons els bufets especialitzats. 

Sabadell defensa els seus contractes hipotecaris

Banc Sabadell ha defensat que les clàusules sòl incloses en els seus contractes hipotecaris són "transparents", pel que ha afirmat que no "directament" afectades per la sentència. Des del banc català, s'ha matisat que el TJUE aclareix que aquelles clàusules sòl que s'han declarat nul·les per falta de transparència ho són des de l'inici del contracte i tenen retroactivitat total. 

El banc presidit per Josep Oliu ha defensat que les seves clàusules sòl compleixen amb els requisits que el Tribunal Suprem ha establert perquè fossin vàlides. "Els nostres clients han sigut informats complidament i complint amb els requisits que el TS va establir perquè fóssin vàlides", ha emfatitzat. El Sabadell ha recordat que a més ja ha negociat i ha arribat a acords pactats "cas per cas" amb alguns clients davant "peticions puntuals".