Banc Santander ha obtingut un benefici atribuït de 1.867 milions d'euros en el primer trimestre d'aquest any, el que suposa un increment del 14% respecte al mateix període de l'exercici anterior, segons ha detallat aquest dimecres l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Si s'exclou l'efecte dels tipus de canvi, el benefici abans d'impostos ha pujat un 17%, fins a 3.311 milions d'euros.

"Hem començat bé l'any a tots els nostres mercats, amb un creixement especialment fort a Llatinoamèrica, Espanya i en el negoci de finançament al consum. Estem augmentant el nombre de clients vinculats i avançant el compliment dels nostres objectius, i mantenim la nostra posició com un dels bancs més eficients, rendibles i predictibles del món", ha ressaltat la presidenta de l'entitat, Ana Botín.

"L'entorn continua plantejant desafiaments per al sector financer, però les perspectives per a Santander són positives. S'espera que totes les economies dels nostres principals mercats creixin aquest any i confiem que el model de negoci, juntament amb l'execució consistent de la nostra estratègia, ens permetrà continuar oferint en el futur el millor als nostres clients i equips, alhora que generem creixement rendible", ha subratllat.

Un comportament "sòlid"

El negoci ordinari del Santander ha mostrat un comportament "sòlid", amb tendències positives a tots els mercats i un creixement "especialment fort" a Llatinoamèrica, Espanya i Santander Consumer Finance. Excloent l'efecte tipus de canvi, el benefici ha crescut a nou dels deu mercats principals.

Segons l'entitat, el seu model de negoci diferencial continua permetent al grup comptar amb una "forta" diversificació entre mercats madurs i emergents. En el primer trimestre, Europa ha contribuït un 52% dels beneficis i Amèrica, un 48%.

Brasil, Espanya i Regne Unit

En concret, el Brasil s'ha situat com a primer mercat del grup, amb un benefici atribuït de 634 milions d'euros, un 77% superior, degut en part a l'enfortiment del real brasiler, però també gràcies a una bona evolució del negoci. Exclòs l'impacte del tipus de canvi, el benefici atribuït ha crescut un 38%.

A Espanya, el benefici atribuït es situa en 362 milions d'euros, un 18% més que el mateix període de 2016, amb les provisions normalitzant-se i el cost del crèdit millorant per dotzè trimestre consecutiu.

Al Regne Unit, per la seva part, el benefici atribuït ha baixat un 8%, fins a 416 milions d'euros, amb una bona evolució de l'activitat ordinària, una qualitat del crèdit "molt sòlida" i bon control de costos, factors que s'han vist contrarestats per la depreciació de la lliura davant l'euro i costos extraordinaris, que inclouen una provisió per a reclamacions per assegurances de protecció de pagaments (PPI) de 32 milions de lliures. Si s'exclou l'efecte del tipus de canvi, el benefici atribuït creix un 3%.

"Solució constructiva" al Brèxit

El conseller delegat de Santander, José Antonio Álvarez, considera que la sortida de Regne Unit de la Unió Europea serà "un procés d'anys" i "al final hi haurà una solució constructiva". Segons ha detallat, quan es va produir el referèndum sobre el Brexit es creia que el procés afectaria al creixement de l'economia britànica, però aquestes projeccions "no s'han materialitzat".

Fins ara, el creixement ha estat bé i l'impacte en els resultats del banc ha estat "pràcticament immaterial", segons ha apuntat el conseller delegat de Santander durant la presentació dels resultats.

De cara al futur, Álvarez considera que el procés comportarà "una negociació llarga amb certa volatilitat", ja que "hi haurà postures molt diferents", que "s'aniran trobant". "Ara estic més confiat del que podíem estar fa vuit mesos que l'impacte ho anem a percebre de forma menys directa", ha afegit.

Sense "necessitat peremptòria" de fusions

El conseller delegat del Santander també ha afirmat que en aquests moments no veu una "necessitat peremptòria" de fusions en el sector bancari espanyol, ja que no és alguna cosa "imprescindible".

Aquest tipus d'operacions "normalment tenen un component de millora d'eficiència molt important" i el sistema bancari espanyol és "bastant més eficient" que forces altres de la UE, segons ha indicat el 'segon espasa' de Santander. D'aquesta forma, ha negat que l'entitat hagi presentat oferta de compra per Banc Mare Nostrum (BMN) i sobre un possible interès per una altra entitat, ha recordat que si es presenta alguna oportunitat, Santander l'analitzarà per veure si compleix amb els seus criteris financers.

En concret, ha assenyalat que a l'hora de presentar una oferta per qualsevol entitat, Santander té "una política molt clara", que consisteix a analitzar si l'operació té una tornada sobre inversions superior al cost de capital i si és positiu en termes de benefici per acció. Respecte a la situació del Popular, Álvarez ha apuntat que "seran els seus gestors els que prenguin les decisions del que volen fer amb l'entitat".

Més marge net i més inversió en tecnologia

El marge brut del grup ha crescut un 12,1% entre gener i març, fins a 12.029 milions, mentre que el marge net ha augmentat un 16,4%, fins a 6.486 milions d'euros, i el marge d'interesos s'ha situat en 8.402 milions d'euros, un 10,2% més.

El crèdit i els recursos de clients han pujat un 2% i un 7%, respectivament, en els últims dotze mesos, mentre que el nombre de clients vinculats, aquells que consideren Santander com a banc principal, s'han incrementat en 1,5 milions, fins a 15,5 milions.

Segons el grup, la contínua inversió en tecnologia ha ajudat a incrementar el nombre de clients digitals en 4,2 milions l'últim any, fins a 22,1 milions, alhora que millora la satisfacció dels clients.

Menys morositat

Així mateix, la qualitat del crèdit ha continuat millorant i la morositat ha baixat fins al 3,74% dels crèdits totals, davant el 4,33% de l'any anterior. La ràtio de cobertura del Grup ha augmentat un punt percentual, fins al 75%, mentre que el cost del crèdit ha caigut a l'1,17%, una millora de cinc punts bàsics.

A més, el grup ha registrat importants avanços en les seves principals mètriques financeres i va continuar complint tots els seus objectius estratègics. Des de fa un any, el retorn sobre el capital tangible (ROTI) ha augmentat en 100 punts bàsics, fins al 12,1%. El valor comptable tangible net per acció (TNAV) va augmentar un 5%, fins a 4,26 euros, i el benefici per acció va pujar un 14%, fins a 0,122 euros.

Aquests bons resultats, segons el banc, han permès reforçar el capital del grup, amb un augment de la ràtio de 'common equity tier 1' d'11 punts bàsics en els últims tres mesos, fins al 10.66%. Aquesta xifra està "significativament" per sobre del mínim regulatori previst per a 2019 (9,5%).