El Banco Popular ha registrat un benefici net de 94 milions d'euros en el primer semestre de l'any, la qual cosa suposa un 50 % menys que en el mateix període de 2015, després de dedicar tots els guanys del segon trimestre a provisions. Així ho ha explicat aquest divendres l'entitat en una nota remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en la qual també ha donat compte de la substitució del seu conseller delegat, Francisco Gómez, per Pedro Larena. Precisament per aquesta raó de transició, l'encarregat de presentar els resultats ha estat el director general financer, Francisco Sancha.

Sense comptar les provisions extraordinàries, el benefici net ordinari s'ha situat en 168 milions d'euros, un 10,6 % menys que fins a juny de l'any anterior, el que es deu a la "intensa" retallada dels marges pels baixos tipus d'interès, la supressió de les clàusules terra i la dotació de 52 milions al Fons Únic de Resolució del BCE. Tal com ja van anunciar a la recent ampliació de capital i a fi d'accelerar la desinversió d'actius no productius i potenciar el negoci principal, el banc ha dedicat 106 milions a provisions extraordinàries, alguna cosa més dels 74 milions que va guanyar en aquell període.

Una cartera de crèdits a clientela de 100.998 milions

L'entitat ha tancat juny amb una cartera de crèdits a la clientela de 100.998 milions d'euros, el 0,3 % menys que un any abans, amb una ràtio de morositat del 12,32 %, davant el 13,24 % registrat a tancament de juny de 2015. En aquest sentit, la venda d'immobles continua "a bon ritme", fins a un total acumulat de 1.075 milions d'euros, després d'elevar-se el 50 %, segons ha concretat el banc.

Per la seva banda, els dipòsits de clients han sumat 88.291 milions en aquest període, després de reduir-se gairebé el 2 % en comparació interanual. Quant als principals marges del compte, el d'interessos -que recull els ingressos- s'ha reduït un 4,1 % interanual fins a quedar-se amb 1.080 milions d'euros, llastat pels 47,1 milions que ha deixat d'ingressar per l'eliminació de les clàusules terra i la menor aportació de la cartera de renda fixa.

Al contrari, la contribució del negoci típic bancari ha augmentat en 16,8 milions i va continuar sent el principal suport del marge d'interessos. Després de sumar els 277 milions ingressats en concepte de comissions, que baixen un 5,6 % interanual, el marge brut semestral s'ha situat en 1.590 milions, un 12,1 % menys, impactat també per l'aportació al Fons Únic de Resolució europeu. Després de reduir l'1,5 % les despeses d'administració i el 2,2 % els generals, l'entitat ha registrat un marge típic d'explotació de 755 milions, gairebé un 22 % inferior al del mateix semestre de 2015.

"Una nova etapa de renovació"

Amb l'arribada de Pedro Larena com a nou conseller delegat, comença "una nova etapa de renovació i reestructuració del seu negoci, per a la qual cosa ha separat la gestió de l'activitat principal de la gestió del negoci immobiliari i associat". D'aquesta forma, l'entitat podrà dedicar-se a gestionar el seu negoci, basat en "serveis d'alt valor per a empreses i particulars", que li permetrà obtenir marges de negoci més alts.

Quant a la solvència, la ràtio CET1 -que mesura el capital de màxima qualitat- "fully-loaded", que avança futurs impactes de la normativa de Basilea III, s'ha situat en el 13,55 % després de generar 298 punts bàsics en comparació interanual.