Els bancs BBVA, Santander, CaixaBank i Bankinter han mantingut recentment reunions amb la firma JP Morgan Cazenove i li han transmès, entre altres qüestions, que el referèndum sobre la independència de Catalunya és un "fiasco" i "només soroll". "Els bancs espanyols amb què ens hem reunit creuen que el referèndum d'independència de Catalunya serà un fiasco, ja que és il·legal segons la legislació espanyola", assenyala la firma en un informe a què ha tingut accés EP i on s'afegeix que "el referèndum per la independència catalana és només soroll, d'acord amb els bancs."

D'altra banda, la firma indica que el creixement estimat del 3,1% al producte interior brut (PIB) espanyol no s'està traslladant a un creixement del crèdit, amb l'expectativa que el sistema de préstecs s'equilibri el 2018. A més, JP Morgan Cazenove apunta a l'informe que "hi ha més abast per a reduccions de xarxes d'oficines i plantilles a Espanya mentre la banca es faci més mòbil".

Prudència amb el maó

Per la firma, les estratègies de reducció dels actius immobiliaris varien segons el banc, però les de Santander i BBVA, que preveuen acabar amb la major part del 'maó' en tres anys, són "més prudents". "CaixaBank se centra a vendre els seus actius immobiliaris a clients minoristes on la taxa de recuperació és millor. Encara que les condicions del mercat immobiliari a Espanya estan millorant, la recuperació del preu no és la mateixa a tot el país", adverteix la firma.

Segons s'explica, les millores més importants en el preu s'estan donant a les grans ciutats i les ubicacions principals, mentre que existeixen "ciutats fantasma" on la demanda i els preus no s'estan recuperant.

Del Popular a Bankinter

En una anàlisi més profunda sobre Bankinter, la firma assenyala que la resolució del Popular, realitzada el mes de juny passat, "va portar a entrades de dipòsits per 1.500 milions d'euros" en l'entitat dirigida per Dolores Dancausa durant el segon trimestre.

"Sospitem que altres bancs espanyols hauran observat entrades de dipòsits similars o, fins i tot, més grans de Popular", apunta la firma, que matisa que "els bancs espanyols no van donar detalls de l'impacte de l'entitat en els seus resultats del segon trimestre".

D'altra banda, assenyala que l'acord de Santander amb Blackstone per traspassar el 51% de la cartera d'immobles adjudicats, crèdits dubtosos procedents del sector immobiliari i altres actius relacionats del Popular "hauria d'ajudar a accelerar les sinergies de costos", així com a tenir finalment un cost de risc "més baix de l'esperat".