La presidenta del Banc Santander, Ana Botín, ha estat aquest divendres reelegida amb el suport del 97% dels accionistes de l'entitat, un suport rècord en l'històric de l'entitat i molt superior al que va obtenir el seu pare i antecessor en el càrrec, Emilio Botín, en l'última junta on va ser ratificat. En aquella ocasió, l'any 2012, el veterà banquer va renovar amb el vistiplau del 74,76% del capital del Banc Santander i després de la seva mort el setembre de 2014, Ana Botín va accedir al càrrec amb l'aprovació del consell d'administració de l'entitat.

Coincidint amb la seva reelecció, el Banc Santander ha elevat aquest any de nou un 5% el dividend per acció, fins a 0,22 euros. La seva presidenta ha promès continuar apostant per Espanya, un "mercat clau" en el qual el grup encara té un "gran potencial". Tanmateix, demana d'emprendre més "reformes ambicioses" perquè el país continuï prosperant, mentre reclama un protagonisme internacional més gran d'Espanya, que té l'"oportunitat" d'augmentar la seva rellevància institucional i la seva contribució als grans reptes.

Pocs països compten amb una posició similar en mercats "tan rellevants" com Europa i Llatinoamèrica, ha enaltit la banquera durant la seva intervenció en la junta d'accionistes celebrada a la capital càntabra. Sosté que l'economia espanyola hauria de poder créixer a taxes del 2,5% anual, d'aquesta manera, ha vaticinat que es podrà continuar invertint en educació i en el suport a l'empresari i a la creació d'ocupació, "perquè tots els que vulguin treballar puguin fer-ho".

1.900 milions en tecnologia

El Banc Santander s'ha compromès a invertir en tecnologia 1.900 milions a l'any ja que l'entitat té per davant "un enorme desafiament": la transformació digital que, segons la seva opinió, no només ha de servir per fer el mateix de diferent forma, sinó per fer coses que abans no concebien. "També nosaltres ens volem convertir en un nou banc, capaç de prestar serveis que abans no imaginàvem", ha reivindicat.

Però la millor notícia per als accionistes, després del tall al dividend que va suposar la seva arribada a la presidència, ha estat la proposta d'elevar el pagament amb càrrec a 2017 un altre 5% a repartir en quatre pagaments, tres d'en efectiu de sis cèntims i un quart amb opció en accions de quatre cèntims. La rendibilitat total als accionistes és del 17%, molt superior al 6% del sector de bancs a Europa i la millor entre els bancs comparables, com també ho és l'eficiència del grup, amb una ràtio de costos a ingressos propera al 48 %, ha enaltit Botí.

"Aquesta bona evolució (de l'acció) mostra la confiança dels inversors en la nostra estratègia i l'equip", ha considerat, poc abans d'assegurar que, malgrat l'entorn volàtil, el grup va "a millor" i per això manté els seus objectius per als propers anys. Sense entrar a valorar l'impacte que pot tenir el Brèxit i la depreciació de la lliura o l'escàs dinamisme del Brasil, la màxima responsable del Santander ha subratllat que, si es compleixen les previsions, el 2017 serà el primer any des de 2010 en què hi haurà creixement als 10 mercats principals del banc.

Més clients vinculats i digitals

En la seva intervenció, el conseller delegat, José Antonio Álvarez, ha revelat que en els primers mesos de 2017 el banc continua augmentant els seus clients vinculats i digitals, els costos segueixen el camí de la contenció i la qualitat creditícia continua millorant. Per assolir els objectius d'aquest, el "número dos" del banc ha posat el focus en accelerar el creixement dels ingressos, sobretot en mercats emergents, a més d'augmentar la quota als mercats madurs.

Banc Santander Efe

En la junta han intervingut gairebé una trentena d'accionistes, que han exposat casos concrets, fins i tot queixes pel cobrament de comissions, han reivindicat millores en les condicions laborals o han elogiat la millora de l'acció i els resultats del banc.

En la trobada s'ha aprovat a més de la reelecció de la presidenta Botín, la del conseller delegat, José Antonio Álvarez; la del vicepresident Rodrigo Echenique; i la dels consellers Belén Romana, expresidenta de Sareb, i Esther Giménez-Salina. També s'ha ratificat el nomenament d'Homaira Akbari, experta en "big data", els comptes de 2016 i la possibilitat d'augmentar el capital de l'entitat en 3.645 milions en un termini de tres anys.