Banc Sabadell ha aconseguit un benefici net de 216,1 milions d'euros en el primer trimestre de 2017, el que suposa un 14,3% menys que en el mateix període de l'any anterior. Tal com ja estava previst, aquest resultat ha estat inferior atesos els costos tecnològics extraordinaris de la integració de la plataforma tecnològica del banc britànic TSB que ha suposat un desemborsament de 100 milions. En paraules del conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, "el 2017 és un any absolutament orgànic i de transició amb l'operació d'integració de TSB."

I de la transició a la provisió, s'han destinat 510,6 milions, un 17,4% més, procedents de resultats d'operacions financeres (ROF) a "anticipar provisions". Respecte això, Guardiola ha volgut matisar en la presentació de resultats que "els Rof no són reproduïbles i només es produeixen quan hi ha una oportunitat de mercat." Però que en qualsevol cas, les provisions on-track aniran descendint de cara als pròxims trimestres.

Malgrat l'entorn de baixos tipus d'interès, el banc presidit per Josep Oliu ha mostrat un bon comportament del marge d'interessos amb un 1,6% més fins a assolir els 926,4 milions. Alhora, ha aconseguit reduir la ràtio de morositat fins al 5,68% (el seu nivell més baixat des del tercer trimestre de 2011) així com els seus actius problemàtics en 500 milions. Una vegada tancada l'operació de venda de Sabadell United Bank (filial nord-americana de banca retail) amb IberiaBank Corporation per 967 milions d'euros, l'entitat catalana aconseguirà una plusvàlua neta estimada de 447 milions. Una xifra que no estava prevista en el guidelines per a aquest any.

Un dilema sense futuribles

"Estàvem enfront d'un cert dilema, o seguíem comprant petites entitats o veníem aprofitant la conjuntura de mercats favorables. Estratègicament no teníem molta capacitat de millora", ha explicat Guardiola. 

I per si encara quedés algun dubte sobre si Banc Sabadell adquirirà el Banc Popular o serà comprat per alguna altra entitat, el directiu s'ha mostrat així de contundent: "No faré comentaris sobre operacions orgànics i futuribles perquè això és ciència ficció." Més clar impossible: un dilema sense futuribles. 

En aquest sentit, Guardiola també ha reconegut que no sent pressió del regulador per reduir capacitat o fer alguna operació corporativa però sí del mercat que "ens estreny en costos, preus i competència." Davant la pressió, la fórmula del Banc Sabadell passa per un focus de "creixement orgànic" i unes prioritats orientades a la plataforma de TSB, el tancament de la venda d'Estats Units i l'evacuació d'actius immobiliaris a Espanya

TSB compleix en costos i calendari

El conseller delegat de Banc Sabadell ha volgut deixar molt clar de principi a final que "la integració de TSB es desenvolupa segons el pla previst tant en costos com en calendari". I és que el Sabadell segueix centrat en què el banc britànic culmini "amb èxit" la migració tecnològica.

De moment, TSB ja supera els cinc milions de clients, un 2,9% més, i compta amb més de 6.000 clients de mitjana que obren un compte a la setmana. De fet, en els últims 12 mesos, el 6% dels clients que van obrir o canviar de compte bancari al Regne Unit van escollir TSB. "Per al banc és una fita en termes reputacionals haver estat capaços de fer una integració en un mercat diferent com és l'anglès", ha afegit Guardiola.

La futura llei hipotecària

Davant l'elaboració de la futura llei hipotecària espanyola, el conseller delegat ha recordat que aquest és el resultat de la legislació europea. "Estic convençut que el govern espanyol i el Congrés ho faran bé. Tenim un bon mercat hipotecari, amb el major accés a l'habitatge de propietat d'Europa i amb les hipoteques més barates. Amb els seus problemes i els seus defectes, hi ha hagut males pràctiques, però cal millorar el que està malament i mantenir el que està bé", ha sentenciat.