Banc Popular ha registrat unes pèrdues de 12.218 milions d'euros en el primer semestre, el que suposa els 'nombres vermells' més grans de la història de l'entitat. En el moment de la publicació de resultats, Banc Santander que va fer-se amb l'entitat el passat 7 de juny, ja calculava un impacte negatiu de 12.000 milions d'euros al Popular arran de la seva resolució. A més, l'entitat absorbida ha patit una fuga de dipòsits entre gener i juny d'aquest any d'uns 18.552 milions, d'acord amb les dades recollides en els 'Estats financers' publicats aquest dimarts per l'Associació Espanyola de Banca (AEB)

Concretament, a tancament del passat exercici l'entitat comptava amb 71.473 milions d'euros en dipòsits a clients, mentre que al terme del primer semestre Popular disposava de 52.921 milions d'euros en dipòsits dels seus clients. Així, la sortida ascendeix a 18.552 milions.

La sortida de dipòsits ha estat especialment significativa entre abril i juny, és a dir, des del mes en el qual el llavors president, Emilio Saracho, va anunciar que el banc estava abocat a una ampliació de capital o una venda i el mes en què es va dur a terme la seva resolució. En aquell període, la sortida dipòsits de clients ha ascendit a 14.251 milions. Al tancament del primer semestre, les provisions de l'entitat se situaven en 1.509 milions d'euros, dels quals 17,48 milions corresponen a qüestions processals i litigis per impostos pendents.

Els bons de fidelització

Els antics accionistes de Popular podran acceptar els bons de fidelització dissenyats per Santander per compensar-los per l'amortització dels seus títols després de la resolució de l'entitat des de demà, 13 de setembre, fins al proper 7 de desembre. La data de lliurament dels bons serà "no més tard" del 15 de desembre d'aquest any i l'admissió a negociació dels mateixos tindrà lloc a partir del 15 de gener de 2018. Així, el primer pagament de la remuneració es realitzarà el 15 de març del proper any, segons detalla el fullet d'emissió d'aquestes obligacions, registrat en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'entitat presidida per Ana Botín va anunciar el passat mes de juliol que compensarà amb bons de fidelització als clients minoristes de Popular que van adquirir accions del banc entre el 26 de maig i el 21 de juny de 2016, coincidint amb l'ampliació de capital de 2.500 milions d'euros de Popular. Per accedir a l'oferta és necessari renunciar "irrevocablement i incondicionalment" a emprendre accions legals i reclamacions contra Santander. Si ja s'han iniciat, s'hauran d'acabar.

L'entitat també compensarà als clients que van adquirir obligacions subordinades computables com 'Tier 2' de les emissions del 29 de juliol i del 14 d'octubre de 2011 i les mantinguessin dipositades en alguna de les xarxes del Popular a Espanya o de Santander en el moment de la resolució. Queden exclosos de l'acció comercial tant els membres del consell d'administració de Popular fins a la seva resolució, com les persones vinculades als esmentats consellers i els accionistes que, individualment o concertadament, hagin tingut participació significativa declarada en l'entitat. També els inversors institucionals.

L'import de l'oferta ascendeix a 981 milions, corresponents a 9,81 milions de bons de fidelització de 100 euros de valor unitari. En el cas que no tots els beneficiaris de l'oferta hi acudissin, l'import sobrant es podrà fer servir per atendre possibles sol·licituds d'altres clients, d'acord amb l'entitat.