"Abús de la contractació laboral" o "fragilitat de l'ocupació". Aquesta és la valoració que han fet CCOO i UGT sobre les noves dades de l'atur d'aquest agost, que han trencat a Catalunya amb sis mesos de descens de la desocupació –segurament pel final de la temporada d'estiu– i que, a més, ha caigut també a gairebé tot l'Estat espanyol.

Mentre que CCOO denuncia que "continua el ritme lent i insuficient de la recuperació i un escenari deteriorat on el patró de creixement es defineix en feina inestable, poc qualificada i alta rotació laboral", UGT vol fer públic que la majoria de les persones inscrites al Servei Català d'Ocupació (SOC), concretament un 70,79%, cobren la prestació màxima de 426 euros o ja no cobren prestació. 

Les patronals també es lamenten de la "moderació" que s'ha produït aquest agost en la creació d'ocupació i demanen que "es vigili" la situació en aquests propers mesos.

La desocupació de les dones

La diferència d'aturats per sexes torna a ser important. I és que dels 445.440 aturats que hi ha a Catalunya, 246.344 són dones. Aquest torna a ser un punt de denúncia dels sindicats, sobretot de CCOO, que recorda que el col·lectiu femení conforma el 55% del total d'aturats a Catalunya, però reconeix que, respecte a l'agost del 2015, elles són les que més feina han trobat.

Això sí. El sindicat liderat a Catalunya per Joan Carles Gallego vol deixar constància que "cal tenir present que elles són les qui corren el risc de ser les principals víctimes dels efectes de la crisi perquè tenen menys oportunitats de retorn al mercat de treball que els homes".

Contractació laboral

El fet que l'atur s'hagi tornat a incrementar pel final de la temporada d'estiu també preocupa sindicats i patronals.

Per CCOO, "la inestabilitat laboral i la rotació laboral continua sent un tret fortament present en la poca ocupació generada", mentre que la UGT denuncia la "contractació precària que s'està creant" perquè "el nostre mercat de treball no ha estat capaç d’absorbir la pèrdua d’ocupació del mes d’agost".

Acabar amb la reforma del PP

La principal demanda sindical ve de lluny i continua sent la derogació de la reforma laboral. La reforma del Partit Popular, "que suposadament havia de contribuir a la recuperació del mercat de treball i a la creació d’ocupació, segueix sent inútil evidenciant la necessitat de recuperar el diàleg social per revertir la situació", denuncia CCOO.

UGT, per la seva banda, també demana la seva derogació "immediata" i titlla les darreres reformes d'"ineficaces per crear ocupació estable i de qualitat, ja que només afavoreix la contractació temporal i sense drets".

Diluir la incertesa

La patronal catalana Pimec es mostra més optimista amb les dades de l'atur, però avisa els polítics de la importància que no es prolongui la incertesa en el temps perquè "podria estar condicionant inversions". 

L'espanyola CEOE demana cautela en els propers mesos i subratlla la "necessitat d'aconseguir estabilitat institucional capaç de consolidar el procés de recuperació i creació d'ocupació". És per això que també reclama "estabilitat institucional" perquè "serà la que permetrà portar a terme les reformes necessàries sobre el diàleg i la concentració social".

La seva proposta és "apostar per mesures que contribueixin a millorar la competitivitat de les empreses i la seva adaptació al cicle econòmic".