El gegant del comerç electrònic Alibaba estudia implantar a Barcelona el seu hub logístic del sud d'Europa, segons han detallat fonts de la companyia presidida per Jack Ma, que des del 2013 presta serveis logístics a través de Cainiao. Aquesta companyia, que el 2015 va signar un acord amb Correos, usa els magatzems de socis a nou països, com els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Austràlia, el Japó i Corea del Sud, en els quals s'agrupen els paquets per enviar-los posteriorment a la Xina.

A més, a principi del 2016, va posar en marxa centres logístics globals a Hong Kong, Sidney i Melbourne, que ofereixen serveis d'enviament i gestió d'inventari per als comerciants que prefereixen subcontractar aquest tipus de treballs. "Hem de facilitar les transaccions a les empreses del Mediterrani i Espanya podria tenir una posició clau, però no hi ha res decidit", han assegurat des d'Alibaba.

La logística és una part molt important per poder lliurar els productes al consumidor en el termini més curt possible. Cainiao, especialitzada a donar servei a petites i mitjanes empreses, uneix diverses xarxes logístiques preexistents mitjançant una xarxa virtual en línia. Cobreix 224 països i pot ser consultada i gestionada per internet en qualsevol moment per conèixer la situació d'un enviament.

El Govern ja hi treballa

El Govern ja treballa amb Alibaba perquè s'instal·li a Catalunya. Les negociacions es troben ja en la recta final, però “encara no hi ha cap decisió presa”, segons ha precisat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. El Govern fa mesos que manté contactes discrets amb Alibaba i, de fet, Baiget es va reunir amb directius de la companyia a finals de febrer, coincidint amb la missió empresarial de la Generalitat a la Xina i Hong Kong.

En el marc de la inauguració de la nova planta de Griffith Foods a Valls, el conseller d’Empresa ha subratllat que el Govern aposta perquè empreses com Alibaba “puguin triar Catalunya com a destinació per a les seves inversions”. Baiget ha detallat que el Govern estudia una cartera de 308 possibles inversions empresarials a Catalunya i que la d'Alibaba és una d'elles. “La primera cosa que hem de fer és aconseguir que vinguin i treballar perquè prenguin la decisió d’invertir a Catalunya”, ha insistit. 

L'acord estratègic entre Cainiao i Correos

Correos va signar el 2015 un acord estratègic amb Cainiao amb la finalitat de promoure conjuntament el desenvolupament del comerç electrònic entre la Xina i Espanya, oferint serveis de logística transfronterera d'alta qualitat a les empreses i consumidors.

Els espanyols ja s'han situat com els segons compradors del món per nombre de comandes, superats només pels nord-americans, a Aliexpress, la plataforma d'Alibaba centrada en la venda internacional de productes xinesos.

Alibaba també té Tmall, un centre virtual especialitzat en la venda de marques internacionals a la Xina, i en el qual estan presents marques com Zara, Mango, Desigual, Springfield, Tous o el Reial Madrid.