El govern municipal de Barcelona ha avalat aquest dilluns l'oferta d'apartaments turístics a la capital catalana de les plataformes HomeAway, Booking, TripAdvisor, Rentalia i de l'associació d'Apartur, que gestiona uns 7.000 dels al voltant de 9.600 pisos turístics legals de la ciutat. A la reunió per buscar solucions compartides per al turisme sostenible i equilibrat no ha estat convidada Airbnb, la plataforma de lloguer d'apartaments entre particulars, perquè col·labora "a mantenir pisos turístics il·legals que perjudiquen els turistes, els veïns i també el sector", segons ha explicat el regidor d'Empresa i Turisme, Agustí Colom.

Per la seva banda, la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha reconegut que el "gran absent" de la trobada és Airbnb, però ha assegurat que l'objectiu és que es pugui sumar a aquest espai de diàleg. Ara bé, ha advertit que l'Ajuntament continuarà executant els processos de sanció que la normativa li permet. En el cas d'aquesta plataforma, s'està tramitant un expedient que pot arribar als 600.000 euros i que actualment està en fase de presentació d'al·legacions. En la mateixa situació està Homeaway, però en aquest cas la pàgina web ha començat a col·laborar amb el consistori i ha mostrat el seu compromís de retirar els anuncis de pisos il·legals. 

Durant la reunió, s'ha assolit el compromís de crear una taula de treball per impulsar conjuntament accions de millora del sector i actuacions a favor de Barcelona com a destí de turisme sostenible, a la qual es podran incorporar en el futur nous membres, si estan compromesos a eliminar l'oferta il·legal. Tot i estar convidat, el representant de TripAdvisor  no ha pogut assistir-hi per problemes de viatge. Sanz ha manifestat que la voluntat de l'Ajuntament és "reivindicar la gent que ho està fent bé a la ciutat, davant la proliferació de tanta activitat il·legal" i ha destacat que els que han participat en aquesta primera trobada treballen perquè no hi hagi cap pis turístic il·legal. 

El que no pot oferir un pis que no és legal

Colom ha defensat que Barcelona ha de ser una "ciutat ordenada i oferir uns productes de qualitat, i això un pis que no és legal no ho pot oferir". Al seu parer, els pisos il·legals no només perjudiquen els veïns, sinó també els turistes i el propi sector. També ha aprofitat per negar que des del govern municipal s'estigui estigmatitzant el turisme. En preguntar-li pels atacs a hotels del Poblenou durant una protesta veïnal, Colom ha explicat que l'Ajuntament està precisament treballant per "millorar la percepció que el ciutadà té del turisme", pel que ha explicat que el govern municipal ha condemnat aquests fets i ha parlat amb el president del Gremi d'Hotels durant el cap de setmana. 

En aquesta línia, el regidor també ha subratllat que la taula representa "un reconeixement de l'Ajuntament cap a aquestes plataformes" per la seva col·laboració "fefaent" en la lluita contra l'oferta il·legal i per "oferir prestacions de qualitat". "Això només es pot garantir des de la seva legalitat", ha explicat. Entre les línies d'actuació conjuntes, Colom ha citat la millora del retorn social de l'activitat d'aquestes empreses, millorar la coordinació i destacar la seva postura com primers interlocutors amb els turistes.

En nom del sector, el president d'Apartur, Enric Alcantara, ha felicitat l'Ajuntament per l'avanç en la reducció del numero d'habitatges d'ús turístic il·legals, tal com ha constatat un estudi de la seva associació, i ha assenyalat que "ara la prioritat és fer valdre el legal, la feina que s'està fent bé". Per Alcántara, s'ha de "reivindicar valor l'oferta legal d'un tipus d'allotjament pensat per al turisme familiar que deixa a la ciutat 860 milions d'impacte" i que "està aquí per quedar-se i té molts avantatges".