El president executiu d'Aigües de Barcelona (Agbar), Ángel Simón, ha realitzat aquest dijous una fèrria defensa de la seva gestió de l'aigua (i per partida doble). Davant la constitució d'una Associació de Municipis per la Gestió de l'Aigua per poder garantir l'accés universal i assequible a aquest bé comú, Simón ha assegurat en una entrevista a 8 al dia que "s'està confonent el control públic que evidentment ha d'existir amb mantenir el control polític." Encara més: "No existeix cap conflicte social real amb els municipis prestats per Aigües de Barcelona."

En aquesta línia, ha explicat que "l'aigua ja és un servei municipal" i que des d'Agbar es garanteix "el dret de l'aigua a tots els ciutadans". Amb les xifres a la mà, Simón ha concretat que el servei d'Agbar representa el 34% del rebut de l'aigua mentre que la resta són taxes que cobren les diferents administracions per prestar el servei. Concretament, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Agència Catalana de l’Aigua, Aigües Ter Llobregat, Ajuntament de Barcelona i IVA. "Cadascú incrementa el seu rebut de manera independent", ha matisat. En el cas particular d'Agbar, el creixement va lligat a l'IPC. 

Motius de pobresa

En qualsevol cas, Simón també ha volgut deixar clar que Agbar no ha tallat mai l'aigua a cap persona que no l'hagi pogut pagar per motius de pobresa, tal i com queda certificat a través dels serveis socials de l'Ajuntament o les ONG, entre d'altres. Encara més, des del 2012, es va implementar un sistema de la solidaritat que consisteix en subvencionar el servei. Això inclou el percentatge d'Agbar però també el de les administracions. Tot i això, ha alertat que hi ha hagut un increment d'un 5% acumulatiu per any de famílies que no poden pagar-ho. Del 2016 al 2017, el percentatge es situa en un 3,7%. I és que, segons el president executiu d'Agbar, "l'aigua mostra un panorama social important". 

Poques hores abans, el president executiu d'Agbar ha explicat que els ajuntaments que propugnen la "remunicipalització" de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona ho fan només per "motius ideològics", ja que el servei actual és "excel·lent" i no és una demanda social. "De conflicte social no n'hi ha, tots els nostres canals per veure la satisfacció dels ciutadans indiquen que és màxim i no hi ha un sol problema. Per tant, crec que només hi ha motius ideològics", ha defensat després de participar en la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, que ha organitzat Aigües de Barcelona coincidint amb el seu 150è aniversari.

Per acabar, Simon ha recordat una cita de Leo Heller, relator per les Nacions Unides al dret públic de l’aigua: “El dret públic de l’aigua no té res a veure amb si la gestió és pública o privada.”