Abertis ha registrat un benefici net de 510 milions durant el primer semestre de 2016, el que suposa un 9% més en termes comparables respecte a la primera meitat de l'any passat. Ara bé, si es comptabilitzen les significatives plusvàlues del grup de concessions i infraestructures dirigit per Francisco Reynés que va col·locar el 66% de Cellnex Telecom a borsa durant el maig de 2015 i va aconseguir així els millors resultats dels seus quinze anys d'història, llavors el benefici net d'aquests primers sis mesos és un 70% inferior al de l'últim exercici.  

En aquest sentit i sense efectes extraordinaris, Abertis ha tancat un resultat brut d'explotació (EBITDA) de 1.502 milions, el que representa un augment del 7% respecte el primer semestre de 2015 mentre que els ingressos d'explotació han millorat un 5% fins a assolir 2.243 milions impulsats per l'augment del trànsit als països on opera així com l'adquisició del 50% de l'Autopista Central a Xile per 948 milions. L'efecte d'aquesta darrera operació ja ha estat incorporat al seu compte de resultats que alhora ha registrat un marge d'Ebitda del 67%. 

Més de 8.300 quilòmetres d'autopista

En total, més de 8.300 quilòmetres d'autopista a 12 països de tot el món. El tràfic s'ha incrementat tant a Espanya amb un 5,1% més com a França i Xile amb una pujada d'un 1,2% i un 4,6%, respectivament. Mercat a mercat, França representa un 31% dels ingressos consolidats al grup mentre que Espanya suposa un 27% i Xile un altre 11% del total. Ara bé, la inestabilitat política i econòmica així com l'evolució negativa dels tipus de canvi han afectat els resultats d'Abertis a Llatinoamèrica i en especial a Brasil, on el trànsit ha retrocedit un 3,3%, especialment de vehicles pesants. Uns efectes que semblen haver estat compensats per l'increment d'ingressos.  

En aquests primers sis mesos, Abertis també ha arribat a un acord per adquirir el 51,4% d'A4 Holding, gestor de les autopistes A4 (Brescia-Padova) i A31 (Vicenza-Piovene-Rochette) i ha conclòs amb èxit la oferta pública d'adquisició (OPA) sobre la filial brasilera, Arteris. Paral·lelament, la companyia presidida per Salvador Alemany ha emès durant el mes de maig un bo a 10 anys de 1.150 milions amb un cupó de 1,375%, una xifra mínima mai vista a Abertis. 

El joc de les cadires i plans de futur

Abertis ha vist com el seu accionariat aprofitava la darrera setmana de juliol per jugar al joc de les cadires. I és que malgrat que CriteriaCaixa s'ha mantingut com a indiscutible primer accionista amb un 22,67% de les participacions, la segona posició ha estat especialment disputada. La constructora OHL que va vendre a finals de juny un 7% de les seves accions per 814 milions, ha estat superada pel fons d'inversió Capital que s'ha fet amb un 10,085% de l'accionariat. 

D'ara en endavant, la multinacional continuarà amb els seus plans d'extensió de la durada de les seves concessions, algunes de les quals ja es troben "en procés de negociació". L'objectiu és replicar l'operació de Puerto Rico on s'han allargat 10 anys les concessions tant a Xile com a l'Argentina.