Abertis ha arribat a un acord per adquirir una participació addicional a FFP Invest d'un 5,10% en Holding d'Infraestructures de Transport (HIT), companyia que posseeix el 100% de Sanef, amb la qual cosa controlarà el 95% de la seva filial francesa, una compra a la qual destinarà 238 milions. Segons ha comunicat la companyia a la CNMV (Comissió Nacional del Mercat de Valors), l'adquisició d'aquest 5,10% addicional impactarà principalment en el benefici net del grup, amb un increment de 15 milions en els comptes del 2017, atès que HIT consolida globalment en els comptes d'Abertis.

Una operació que té lloc en un moment clau per a la companyia dirigida per Francisco Reynés i és que està pendent de l'oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) de la italiana Atlantia. La 'macrooperació', valorada en uns 15.000 milions en funció de l'actual valor de mercat d'Abertis, s'abordaria mitjançant un canvi d'accions, el pagament en efectiu o bé amb una combinació d'ambdues alternatives. Durant la junta d'accionistes de Gas Natural Fenosa, el seu president, Isidre Fainé, que alhora presideix Fundació la Caixa ja va deixar molt clar que no ha parlat "absolutament amb ningú" en relació a aquesta operació. 

La consolidació a França: 1+1

El nou acord d'adquisició se suma al que la companyia d'infraestructures presidida per Salvador Alemany va anunciar el març passat amb Predica per quedar-se amb entre el 15% i el 17% de HIT. Quan les dues operacions es tanquin, Abertis haurà incrementat fins a un màxim del 95% la seva participació en la seva filial a França, mercat on consolida així la seva presència. Aquests moviments demostren a més, segons la companyia, la seva capacitat per créixer en la seva actual cartera d'actius "reduint el seu perfil de risc operacional i equilibrant la seva presència global amb més pes dels mercats desenvolupats".

L'operació anunciada incrementa a més la durada mitjana de les concessions del Grup i li assegura un major flux de dividends procedents de França, amb la qual cosa compensarà en part l'efecte de la finalització d'algunes concessions els anys vinents. Abertis assegura que França ofereix "importants oportunitats de creació de valor en el futur" a través d'acords amb el govern per a noves inversions a canvi de l'extensió de la durada de les concessions o a través d'increments de tarifa.

La companyia centrada en les infraestructures està a França des del 2006 a través de HIT, que controla el 100% de Sanef. La filial francesa opera de manera directa més de 1.760 quilòmetres d'autopistes al nord-oest de França, Normandia i Aquitània, que representen el 22% del total d'autopistes de peatge del país. França és el mercat més gran d'Abertis, amb una aportació del 34% del total d'ingressos (1.658 milions d'euros) i de l'Ebitda (1.112 milions d'euros) el 2016.