TV3 arrencarà aquesta tardor Quan arribin els marcians, el programa cultural que rellevarà els espais que fins ara s’emetien sota el paraigua de Tria33 al segon canal de la cadena pública. Es tracta d’un setmanal de mitja hora, en horari de nit, que “pretén explicar la cultura de manera planera i aglutinarà totes les disciplines” (literatura, cine, música...), explica la seva directora, Esther Rodríguez. “El Tria parlava de discos i llibres; ara parlarem de música i literatura. L’actualitat serà el punt de partida, però ampliarem el focus”, afegeix.

Rodríguez descriu les intencions del programa amb l’exemple del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. “Més que parlar del programa del festival es tractaria de parlar de com el festival ha tractat les nostres pors en el decurs de la seva història, amb voluntat divulgativa. Pel programa, la cultura et connecta amb tu mateix i amb la societat que vius. No és només oci, sinó la vida mateixa”.

El repte del programa és doble. D’una banda, fer saltar els continguts culturals de la finestra més especialitzada del Canal 33 a la pantalla generalista de TV3.

De l’altra, evolucionar del Tria33, basat en agenda, productes culturals i prescripció, a un programa cultural més generalista i reflexiu, que “no ofengui els convençuts i atregui els que estan per convèncer. Tot amb rigor. Al capdavall, fem el que sabem fer”, agrega la directora.  “Provarem de connectar l’actualitat generalista amb la cultura, perquè la cultura és a tot arreu, i parlar de la contemporaneïtat cultural”.

Per què aquest nom

I el nom? És complicat. El programa vol ser una mena de Golden Disc setmanal. El Disc d’Or (a la foto) és un disc de gramòfon enganxat a les sondes espacials Voyager, llançades el 1977, i que en 74.500 anys arribaran a l'estrella més propera al nostre sistema solar. El disc conté sons i imatges que retraten la diversitat de la vida i la cultura a la Terra i es va dissenyar per donar-ho a conèixer a alguna possible forma de vida intel·ligent extraterrestre. “Aquest és el fenomen que inspira el programa”, avisa la directora, mig de broma.  

“Volem explicar per què es fan les coses que es fan i per què passa el que passa en l’entorn cultural. Volem explicar-ho de forma que si algun dia venen altres formes de vida, ens entenguin i també perquè ens entenguem nosaltres mateixos”, segueix Rodríguez. “El programa es posa en el lloc de qui no en sap res. És un testament per als que vindran després i també per a nosaltres mateixos. Un exercici boig i romàntic”.

Les parts del còctel que barreja Quan arribin els marcians són l’actualitat cultural, la contemporaneïtat, la divulgació i un toc d’actualitat generalista. “Al programa no hi ha plató”, diu Rodríguez, “fora d’algunes entrevistes, que es faran en el que en diem ‘plató natural’. És collita pròpia”.

Ara mateix, l’equip del programa està en fase de pilot, en proves. Quan arribin els marcians no tindrà conductor. El fil del programa l’articularan una o dues veus en off i dos reporters que són dues cares conegudes de la cosa: Jofre Font i Júlia Bertran. Els reporters s’alternaran cada setmana i s’emetran també reportatges sense reporter. Ara mateix estan en prova quatre tipus de segments: dos de reportatge clàssic i dos més “una mica més particulars”. S’emetran sis peces per programa.