Timecode, de Juanjo Giménez, s'ha quedat a les portes de culminar aquest diumenge a la nit una meteòrica carrera i no ha pogut recollir l'Oscar al millor curtmetratge en la 89a edició dels Premis de l'Acadèmia d'Art i Ciències Cinematogràfiques de Hollywood.

Finalment, ha estat la cinta hongaresa sobre un cor infantil Sing la que s'ha fet amb el guardó de la categoria al qual, per primera vegada, hi aspirava un curtmetratge català. L'èxit de Timecode va començar amb una Palma d’Or a Canes i ha acabat trepitjant l'Olimp de la indústria cinematogràfica, després de més de 50 premis, entre els quals hi ha un Gaudí i un Goya.

Professor de l'Escola de Cinema de Reus, Giménez aterrava a Hollywood fa dies orgullós que el projecte, una peça quasi d'artesania sobre la bellesa de l'entorn quotidià construïda a través de la dansa i els silencis, hagués arribat fins a Hollywood.

El curtmetratge se centra en la Luna (Lali Ayguadé) i el Diego (Nicolás Ricchini), que són guardes de seguretat d’un pàrquing. Diego fa el torn de nit, i Luna, de dia. El curt del barceloní Juanjo Giménez narra l’inici d’una relació especial entre aquests dos personatges a través de la comunicació amb notes, cites enigmàtiques i les filmacions de les càmeres de seguretat.

Timecode és una peça de 15 minuts que se serveix de la música, el ritme, la coreografia i el temps per explicar una història d'amor encoberta en el subterrani d'un pàrquing. S’ha estrenat a més de 600 sales dels Estats Units amb un èxit espectacular i s'ha convertit en un autèntic fenomen artístic i de taquilla.

Anècdota personal 

La història que Giménez explica a Timecode parteix d'una anècdota personal d'una època en la qual treballava en el departament financer d'una empresa. Un dia a la setmana tenia menys feina de l'habitual i es dedicava a escriure històries a l'ordinador, fins que una companya el va descobrir. 

No va ser fins a l'any passat que va decidir agafar la idea com a proposta per realitzar un projecte amb els alumnes de l'escola de cinema de Reus.

L'Oscar a millors efectes visuals ha estat per a El libro de la selva, amb un equip format pels catalans d'FX Animation Francesc Bolló i Nacho Doctor.