El Teatre Lliure presenta, fins a l'1 de maig, Sota la ciutat, una obra escrita i dirigida per Llàtzer Garcia. Es tracta d'una peça que reflexiona sobre l'ambició i el fracàs. Una parella, la Dàlia i en David, fugen del lloc provincià on viuen per anar-se'n a Barcelona a acomplir els seus somnis de ser actriu i escriptor. Però la vida a la ciutat no els serà tan favorable com havien somniat. El problema no només és en el seu entorn, sinó en bona part, també, dins seu.

Il·lusions perdudes

Els personatges d'aquesta obra volen deixar empremta: fer grans coses que els treguin de la mediocritat. Com a contrapunt seu també hi apareix un creador destacat, però marginat, caigut en desgràcia, que ja no es preocupa pel prestigi (un personatge inspirat en el dramaturg Jordi Mesalles). L'autor i director, Llàtzer Garcia, assegura que, malgrat tot, no es tracta d'una obra sobre el teatre o sobre els intel·lectuals: "M'interessava l'obsessió per complir un somni, i podria ser gent de qualsevol sector". De fet, en tota l'obra no hi apareix cap teatre.

Sota la Ciutat @ Alba Lajarín.

La Barcelona real

L'obra se situa en el temps actual, en una Barcelona que fàcilment reconeixeran molts espectadors. Però al director i escriptor, Barcelona li interessa, bàsicament, com un miratge que atreu els inconformistes de la seva àrea d'influència: "En un altre marc hauria triat París", diu Llàtzer Garcia: "Jo sóc de fora de Barcelona, i nosaltres tenim una relació d'amor-odi amb aquesta ciutat". La parella de poble es trobarà amb una Barcelona on pateixen tant els que volen fer realitat els somnis, com els que ja s'han col·locat i tenen por a perdre el seu lloc.

Llàtzer Garcia i Arcàdia

Llàtzer Garcia (1981) és el director de la companyia Arcàdia, responsable d'aquest espectacle, que agrupa també els actors Laura López, Marta Aran i Guillem Motos. En aquesta obra no hi actua Guillem Motos, però compta amb la presència d'Albert Pérez, d'Oriol Casals i de Muguet Franc. Garcia es va donar a conèixer el 2003 amb Au revoir Lumière i actualment és un dels dramaturgs catalans més reconeguts. La seva darrera obra, La pols, va obtenir diversos premis, i se n'ha fet una pel·lícula que es presentarà pròximament a Màlaga.

El triomf d'un acomodador amb ambició

Llatzer Garcia es proclama seguidor d'Horaci i de la seva Aureas mediocritas (la daurada mediocritat, el benestar que produeix no destacar). I, paradoxalment, reconeix la il·lusió que li fa presentar la seva obra al Teatre Lliure. Un Teatre Lliure en què Llatzer Garcia hi va fer d'acomodador durant quatre anys. Quatre anys en què, sens dubte, el jove acomodador somniava presentar la seva pròpia obra en aquest escenari.

 

Foto de portada: Sota la Ciutat @ Alba Lajarín.