La victòria de Trump ha revolucionat el món intel·lectual nord-americà. Les publicacions sobre política han passat a les prestatgeries de best-sellers, encapçalades per l'Animal Farm d'Orwell i el Manifest del Partit Comunista, d'Engels i Marx. Però, a més a més, polítics, periodistes, historiadors i sociòlegs s'han llançat a analitzar les eleccions i a publicar obres per prevenir la deriva autoritària i populista del nou president. L'editorial Destino publica en català Sobre la tirania. 20 lliçons que hem d'aprendre del segle XX, de Timothy Snyder (en castellà a Galaxia Gutemberg). Es tracta d'un petit manual per combatre l'autoritarisme mitjançant ensenyaments extrets de la història europea del segle XX, elaborat per aquest historiador, professor de Yale.

El naufragi de la democràcia

Snyder intenta combatre una idea molt estesa: que el triomf de la democràcia és inevitable i que el món es dirigeix cap a un sistema democràtic universal. Snyder adverteix: “Les societats es poden escindir, les democràcies es poden esfondrar, l’ètica pot fracassar, i homes normals i corrents es poden trobar palplantats davant de fosses d’afusellats amb armes a les mans”. I va més enllà, avisa que la democràcia està en perill als Estats Units i a molts altres llocs i adverteix que si no s'actua fracassarà. El perill més evident: els que anomena "populistes nacionals": Donald Trump, Marine Le Pen, els impulsors del Brexit... El llibre està pensat bàsicament per al lector nord-americà, però també podria ser aplicable, sens dubte, per als europeus.

20 principis

El llibre s'estructura en 20 petits capítols, cadascun dels quals és una recomanació per al lector. En un crida a participar políticament, en l'altre a pensar críticament... També hi ha apartats dedicats a la necessitat d'investigar les notícies que arriben i verificar les fonts, a la conveniència de crear xarxes humanes més enllà d'internet, a la possibilitat d'aprendre de l'experiència d'altres països, als efectes positius de la discrepància (fins i tot quan ets en minoria)... Consells, en la seva majoria, d'una gran senzillesa.

Els límits del sistema

Snyder considera que el feixisme i el comunisme van ser, en el seu moment, respostes a una globalització injusta. I reconeix que el sistema actual dista molt de ser idoni. Parla de les democràcies actuals com un "sistema falsejat", on la capacitat d'influència dels rics és molt alta i, per tant, contrari al principi d'igualtat. Però Snyder en cap cas proposa un canvi revolucionari del sistema (mostra una gran desconfiança pels canvis revolucionaris). L'autor sembla tenir una gran confiança en les possibilitats del sistema per regenerar-se. I no pretén donar cap consell sobre la via de regeneració, més enllà de l'aprofundiment de la democràcia formal. No inclou ni una sola menció a resoldre problemes de desigualtat, ni a garantir serveis socials... De fet, el seu model de ciutadà és una noia polonesa que durant la Segona Guerra Mundial duia aliments a una família jueva del ghetto de Varsòvia i va ajudar-la a no morir de fam, però que no va contribuir a aturar el genocidi.

Importar Snyder?

Les recomanacions d'Snyder tenen un to pedagògic, a estones fins i tot excessiu. Hi ha consells excessivament fàcils, de l'estil: “Fes un esforç per distanciar-te d’internet. Llegeix llibres”. Fins i tot inclou una llista de llibres recomanats, que va de Harry Potter fins a Dostoievski. No hi ha gaires subtileses. De fet, el mateix títol, Sobre la tirania, és ambigu. Snyder equipara, de forma evidentment excessiva, els Estats Units de Trump a les dictadures. Evidentment, els que hagin viscut en una dictadura de debò, i aquí per desgràcia en som molts, de seguida percebran la diferència. Potser als Estats Units les dictadures s'han oblidat i cal recordar la seva existència per evitar derives autoritàries. Però, per sort, aquí la dictadura està molt present, sobretot en els darrers anys, en els debats intel·lectuals...