El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Sitges 2016, ja està en marxa i fins el diumenge oferirà al Garraf una àmplia programació amb el millor cinema fantàstic. Sitges és un festival amb una forta participació popular: durant deu dies, la població s'omple d'aficionats als zombies, als vampirs i a la ciència ficció. Però alhora, el Festival té una vocació de lideratge, i presenta pel·lícules excepcionals i convida a actors de primera fila. En aquesta edició, el Festival ha dedicat molta atenció a Àsia, que està despuntant en l'àmbit del cinema fantàstic.

Operation Mekong

Un dels convidats estrella del Festival ha estat el director de Hong Kong Dante Lam, que ha presentat la seva darrera pel·lícula, Operation Mekong. Es tracta d'un thriller d'acció basat en un cas real: l'aparició d'un munt de cadàvers i un carregament de drogues al riu Mekong, al triangle daurat de la droga, el principal centre productor d'estupefaents del món. Una historia de violència, addicció i joc brut. Lam ha estat a Sitges acompanyat de la seva productora, Candy Leum. Una altra de les pel·lícules destacades, a la secció Seven Chances, ha estat The Silenced, una pel·lícula de terror coreana, de Lee Hae-Young, sobre el món dels instituts femenins. I també ha tingut molt èxit la japonesa Museum, de Keishi Otomo, en què un policia s'enfronta a un assassí en sèrie que vol atacar la seva família.

The Silenced. Lee Hae-Young

D'entrada, Inside

La producció Inside, del sevillà Miguel Ángel Vivas va obrir el festival i no va defraudar. Es tracta d'una obra protagonitzada per l'actriu Rachel Nichols, que també ha estat present a Sitges. Sarah, el personatge que interpreta Nichols, és una embarassada que espera l'imminent naixement del seu fill i que viu un malson quan algú entra a casa seva per arrabassar-li el seu fill.

Inside. Miguel Ángel Vivas.

Terror

El terror ha estat un dels grans protagonistes del que portem de Festival. En realitat, les pel·lícules de por sovint són les que més expectació generen. Entre les pel·lícules més destacades hi tenim la britànica La autopsia de Jane Doe, d'André Ovredal; i la canadenca The Void, d'Steven Kostanski i Jeremy Gillespie. El Festival ha volgut retre homenatge a un dels actors claus en aquest gènere: el suec Max von Sydow, que serà recordat sempre, entre d'altres, per la seva actuació a El exorcista.

Convidats excepcionals

El dimarts l'actriu Barbara Crampton va ser homenatjada i li van oferir el premi Màquina del temps, en homenatge a la seva participació en pel·lícules com Re-Animator (hi ha qui l'ha definit com "l'actriu que crida millor", pel seu paper destacat en films de terror). Crampton també ha presentat en la secció Panorama Fantàstic del Festival la pel·lícula Beyond the Gates, en la que ella, a més de fer d'actriu, s'ha involucrat com a productora. Una altra de les figures presents a Sitges ha estat el director Nacho Vigalondo, que ha presentat Colossal, una pel·lícula protagonitzada per Anne Hathaway.

Bogeria per Star Trek

Un dels èxits d'aquesta edició ha estat la celebració de sengles exposicions sobre Star Trek, al Palau Maricel i l'Edifici Miramar. La mostra del Maricel ha tingut un èxit espectacular perquè ha esdevingut el lloc de trobada dels seguidors de la sèrie, que poden contemplar maquetes, vestuaris, autògrafs, merxandatge,cartells... Un conjunt de peces úniques que han pogut ser agrupades gràcies a l'esforç del Club Star Trek España, que ha aconseguit el préstec de moltes peces provinents de col·leccionistes privats. Per altra banda, a l'Edifici Miramar s'hi exposa Il·lustrant l'última frontera, una exposició plàstica de dibuixants, il·lustradors, caricaturistes i dissenyadors en homenatge a la sèrie Star Trek en el cinquantenari de la seva creació.

L'esperat triomf dels zombies

El dissabte Sitges va acollir un dels espectacles més esperats: la ciutat i els visitants es van sumar massivament a la Sitges Zombie Walk. Des del migdia, els aspirants a ésser monstruós es van concentrar a la platja de Sant Sebastià on diversos professionals els van maquillar. Al vespre van sortir als carrers, entre la gran expectació del públic, que aprofitava aquest acte per desafiar la mort amb humor.

Realitat virtual

Hi ha pocs dubtes que el cinema evolucionarà cap a la realitat virtual, i Sitges ha volgut afegir-se a aquestes iniciatives pioneres. Amb la col·laboració de Samsung ha organitzat la Samsung Sitges Cocoon, una sala creada especialment per a la projecció de pel·lícules de realitat virtual; durant el Festival s'hi projectaran vuit curts. Un d'ells, Ceremony, ha estat gravat per Nacho Vigalondo, qui s'ha mostrat entusiasmat d'haver treballat amb una càmera de realitat virtual de 360º, tot i que ha reconegut que ha estat un "esforç de coordinació increïble".

 

Fotografia de portada: Operation Mekong. Dante Lam.