El Palau Robert acull una exposició, Dalí, Breaking News, on s'exposa la trajectòria del pintor empordanès a partir del fons fotogràfic que conserva l'agència EFE. Aquesta exposició es va preparar el 2014 amb motiu dels 40 anys de la creació del Museu Dalí de Figueres, dels 25 anys de la mort de Salvador Dalí i del 75è aniversari de l'Agència EFE. Ha itinerat per Llançà, Madrid, Brussel·les, Girona, Blanes, Lloret i, evidentment, Figueres, i acaba ara la seva ruta a Barcelona. L'exposició ha estat inaugurada pel conseller d'Empresa i Coneixement Jordi Baiget aquest dijous vespre, en presència del president de la Diputació de Girona, Pere Vila; del director general de Difusió, Ignasi Genovès; del delegat de l’Agència EFE a Barcelona, Leandre Lamor; i del director de la Fundació Abertis, Sergi Loughney. L'exposició estarà oberta fins el 15 d'octubre i l'entrada és gratuïta.

L09 Inauguració del Museu Dalí

Difícil tria

El comissari de l'exposició, David Álvarez, que va comptar amb l'assessorament d'Antoni Pitxot per a la tria, confessa que la tasca per preparar aquesta exposició de petit format va ser molt àrdua, justament pel gran volum de fotografies que l'agència EFE tenia del pintor: 5.000. Salvador Dalí va triar ser un personatge molt mediàtic i les seves fotografies sortien amb sorprenent freqüència als mitjans de comunicació. Sorprenentment, no apareixien només a les pàgines de cultura. De fet, la majoria no s'incloïen a l'apartat de Cultura, sinó al de Societat, al de Política, al d'Internacional... De fet, l'exposició s'ha hagut d'integrar en aquests àmbits, com les diverses seccions del diari, per donar cabuda a tota aquesta diversitat de materials. A la fi, tan sols s'han triat 40 fotografies, que, molt encertadament, s'han presentat tal i com es van fer, evitant els retocs fins i tot en el cas que hagin quedat pixelades en ampliar-se.

XL03 Dalí, amb càmera de cinema a Madrid

La vida per la fama

Dalí va ser un personatge increïblement famós, fins i tot més enllà de l'entorn català (a l'exposició hi ha una fotografia de Walt Disney i la seva dona, quan van anar a visitar Dalí i a Gala a l'Empordà). Però la celebritat en bona part va ser organitzada meticulosament. Des de l'estudiat bigotet, fins a les escandaloses performances, Dalí ho feia tot per aparèixer als mitjans, i tenia el talent per atreure les càmeres i els periodistes. Era on hi havia la gent que tenia fama: toreros, models, futbolistes, artistes... Fins i tot es mostra una fotografia de Dalí en companyia d'en Floquet de Neu. I sempre tenia el gest sorprenent o escandalós per satisfer a les càmeres. A la fi, la seva fama el va sobreviure. De fet, fins i tot hi ha algunes fotos d'EFE que demostren l'increïble llegat del pintor empordanés després de la seva mort.

El poder i Dalí

De forma subtil, aquesta exposició també mostra les complexes relacions de Dalí amb el poder. Aquesta és, potser la part més polèmica de l'artista. Alhora que inconformista i transgressor en les formes artístiques i en la seva relació amb les convencions socials, Dalí va ser acomodatici i pactista amb el poder polític. I a l'exposició se'l veu en companyia d'un jove Fraga Iribarne, al costat del rei Joan Carles, del bracet de Jordi Pujol...

Un tastet de Dalí

Aquesta és una exposició de petit format. Als grans experts en Dalí, sens dubte, els semblarà que té gust a poc. Però per aquells que tenen curiositat pel pintor empordanès és una bona aproximació al personatge (co a tal, i no pas com a artista). Les fotografies triades s'acompanyen magníficament d'una entrevista a Dalí, realitzada el 1977, on aquest acaba fent un molt interessant retrat de sí mateix. Però no hi ha, malgrat tot, un retrat en profunditat de l'artista ni un discurs que intenti oferir una nova mirada sobre Dalí (de fet, ni tan sols hi ha mencions específiques a la seva obra artística). Malgrat tot, Dalí, Breaking news constitueix una magnífica ocasió per explorar els rics fons de l'Agència EFE i, a més a més, per aproximar-se a la figura del pintor de l'Empordà que, per fortuna, mai no va ser notari, com volia el seu pare.