El Saló del Manga ja ha obert les seves portes en la seva 23ª edició, i estarà obert fins al 5 de novembre (un dia més que en anys anteriors). És l'edició més ambiciosa d'aquest saló, amb més espai per a estands, però també amb més espai per a oci i descans, per tal d'eliminar aglomeracions. Són 75.000 metres quadrats, 5.000 més que l'any passat. Un espai necessari, perquè el saló s'ha obert amb bona part de les entrades anticipades venudes i amb previsions de ple absolut. La directora d'aquesta edició, Meritxell Puig, que ha substituït Carles Santamaria, pronostica un èxit de públic major que el dels anys anteriors. Puig ha afirmat que "El Saló del Manga no és només del manga, és també de l'anime, del cosplay, de la cultura i la tradició japonesa. El que volem és conjugar tot això i poder-ho portar que el màxim del públic el conegui", i ha assegurat que l'oferta està oberta a un públic molt ampli: des de nens petits amb els seus pares fins a adults.

Nuka robot terapèutic EFE

"Nuka". Foto: EFE.

Robots que amenacen i que consolen

Els grans protagonistes d'aquesta edició són els robots, des dels primers robots de còmic, fins als més recents ciborgs, tot passant pels clàssics metxes, com Mazinger Z, que torna a estar de moda. L'espai de robòtica, amb la col·laboració de les empreses més importants del sector al país compta amb robots sensibles i col·laboratius amb un component artístic. Alguns d'aquests robots fan retrats dels visitants o continuen les melodies que aquests els proposen. Un dels robots que més ha cridat l'atenció dels assistents ha estat "Nuka", el robot en forma de foca que respon amb moviments i sons a estímuls com la llum i el tacte, que ha estat ideat per Takanori Shibata per a teràpies a persones amb Alzheimer, autisme i un altre tipus de problemes funcionals.

100 anys d'anime

L'esdeveniment també celebra els 100 anys de l'anime amb un convidat d'excepció: Masao Maruyama, que va treballar amb el mestre Tezuka i és un dels protagonistes de la història de l'animació japonesa. També hi ha un record a l'autor desaparegut Jiro Taniguchi amb una retrospectiva i a l'autora del cartell, Kenneos, que també ens ha deixat recentment. Igualment, hi ha activitats al voltant dels 25 anys de la publicació de la sèrie blanca del manga de Bola de Drac i els concursos de cosplay.

Masasumi Kakizaki  niccolo caranci

Masasumi Kakizaki. Foto: Niccolò Caranti.

Visitants de luxe

El certamen compta amb la presència de les mangakas Yôko Kamio (No me lo digas con flores, Planeta Cómic), i Robico (El monstruo de al lado, Norma Editorial), així com d’altres noms propis com els dels autors Yoshiaki Sukeno (Twin Star Exorcists, Norma Editorial) i Masasumi Kakizaki (Rainbow, los siete de la celda 6 bloque 2, ECC Ediciones). Per la part d'animació, a més de Maruyama, el saló compta amb la presència de Hiroyuki Sakurada i Masatoshi Chioka, productor i director respectivament de Dragon Ball Super, la nova sèrie protagonitzada per Son Goku.

Nintendo i The Legend of Zelda

Un altre dels protagonistes d'aquesta edició ha estat el videojoc The Legend of Zelda, que l'any passat va celebrar el seu 30è aniversari i que en aquesta jornada inaugural ha protagonitzat també el concurs de cosplay al gran escenari, per on han desfilat desenes de persones disfressades dels seus personatges favorits de la nissaga. A més, els assistents al saló han pogut jugar també amb el lliurament més recent de Zelda a l'estand de Nintendo, un dels recintes més grans del saló amb 1.500 metres quadrats, on s'ha presentat la nova consola Nintendo Switch, que ha congregat centenars de persones desitjoses de provar-la per primera vegada.