Tot és a punt al Liceu perquè el 18 d'octubre, a les 21h, els gitanos catalans pugin al seu escenari a presentar la rumba amb tots els honors en l'espectacle "Petitet i la seva rumba simfònica". És una iniciativa de Joan Ximénez Valentí, Petitet,un gitano del barceloní carrer de la Cera que ha passat els darrers anys organitzant aquest concert, que era una promesa que va fer a la seva mare abans que morís. 27 músics, l'Orquestra Simfònica de Rumba del Raval creada pel propi Petitet, actuarà al Liceu, i en la part final de la seva actuació estarà acompanyada de 44 músics de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. A més a més, els rumberos del carrer, que portaran la frescor i la idiosincràcia del barri a l'escenari, comptaran amb col·laboracions musicals de grans músics, des de Chicuelo fins a Lucrecia.

FotosPrensa petitet

El Liceu es gira cap al barri

El Liceu, tradicionalment girat d'esquenes al barri, s'ha involucrat en aquesta iniciativa, a partir del reconeixement que la rumba catalana s'ha desenvolupat al Raval, a poca distància del teatre i que calia un reconeixement a la rica vida musical del barri. Però, sens dubte, lel determinant per a la programació d'aquest concert ha estat la personalitat abassegadora d'en Petitet, que ha estat capaç de convèncer a molts rumberos de diferents comunitats gitanes de Catalunya, a la direcció del Liceu, als músics de l'Orquestra... Petitet (1962) porta la música a la sang: és fill de Ramón el Huesos, mític palmero de la banda del Peret. Des dels 15 anys ha estat vinculat al món de la música: ha tocat amb músics com el Gato Pérez, Lolita o Serrat, i ha format part de diferents grups, com els Tobago o Rumbeat. A més a més, ha estat un dels líders de la comunitat gitana del Portal (al barri de Sant Antoni). Ha organitzat tot aquest embolic (com ell mateix ho defineix) a desgrat de patir una malaltia, la miastènia gravis, que li ha restat moltíssimes forces i que el va deixar tirat a un llit sis mesos. Encara va amb ulleres negres, perquè la llum li provoca moltes molèsties ("no per estar guapo, perquè de guapo jo ja ho sóc molt", afirma"). Ell, que es proclama "persona molt creient", assegura que és Déu mateix qui li ha facilitat fer realitat les seves il·lusions.

L'aposta més arriscada

De fet, des de l'organització del Liceu s'adverteix que es tracta d'un "concert que se sap com comença però no com acaba". Nacho López, coordinador musical de la iniciativa, adverteix que és un repte gegantí, "com la Sagrada Família". La gran dificultat és combinar l'emoció de la rumba dels gitanos del carrer, que surt al moment sense planificació, "com el foc" i que sempre és diferent, amb el talent dels músics professionals que passen molt de temps entrenant-se i que acostumen a treballar de forma molt planificada. Han calgut molts assajos iper posar-los en sintonia, en un projecte que Nacho López ha afirmat que ha estat "molt enriquidor" i "molt il·lusionador".

Rumba enriquida

Al Liceu hi haurà palmes, bongos, congues, guitarres i veus, com pertoca a un bon recital de rumba, però a més a més s'hi afegirà un quartet de corda i un quartet de metall, un piano... Molts dels 27 músics de rumba són músics "del carrer", no professionals, perquè Petitet ha assegurat que volia "gent que toqués amb el cor, que sentís la música". La gran preocupació de Petitet és mantenir tot el so genuí de la rumba i jugar al màxim de les seves possibilitats. El repertori començarà amb la rumba de carrer, que evolucionarà cada cop més cap a la rumba simfònica. I s'avisa que hi haurà molts músics que s'han afegit a aquesta iniciativa i que al concert "hi haurà sorpreses".

Els temes

Entre els temes previstos, que tocara l'Orquestra Simfònica de Rumba del Raval hi figuran "Una lágrima", "Gitano fino", "Homenaje al Gato", "El muerto vivo" i, òbviament, "Rumba pa'ti". Amb l'Orquestra Simfònica del Liceu, els rumberos tenen previstos 7 temes, que inclouen "Pensant en tu", "La bien pagá", "Sarandonga" i "Gitana hechicera".

La pel·lícula

El procés de preparació del concert ha estat seguit pas a pas pel cineasta Carles Bosch (nominat a l'Oscar al millor documental per Balseros el 2004). Bosch té la intenció de rodar un documental sobre la preparació i el mateix concert: Petitet. Rumba pa'ti. Un projecte que Carles Bosch ha definit com "complicat", perquè no es podrà tancar fins que s'hagi produït el concert. El gran esdeveniment del 17 d'octubre es gravarà amb la màxima qualitat, amb deu càmeres, tot i que no es reproduirà íntegre al documental. Carles Bosch assegura que la pel·lícula s'estrenarà el 2018. I Petitet afirma que tot això sortirà bé, perquè "quan els gitanos prometem una cosa, la fem".