Avui el Gremi de Llibreters de Catalunya ha presentat el Premi Llibreter, un dels més prestigiosos dels que s'atorguen a Catalunya. L'han guanyat Raül Garrigasait, amb Els estranys (Edicions del 1984), en la categoria de literatura catalana; Marcello Fois, amb Estirpe (Hoja de Lata), en la categoria d'altres literatures; i Albert Asenjo, amb El banc blau (Babulinke). Aquest premi, que enguany arriba a la XVIII edició té un funcionament peculiar: els llibreters agremiats poden proposar obres, i després un jurat format per llibreters vota entre les obres proposades. No té cap dotació econòmica: la idea principal és que tots els llibreters agremiats contribueixin a difondre aquestes obres entre el públic. Alguns llibres han aconseguit un gran ressò gràcies a aquest premi. L'editor Josep Cots ha celebrat molt l'existència d'aquest tipus de reconeixement, contrastant-lo amb d'altres guardons que ha afirmat que són "operacions comercials destinades a portar a l'hort als lectors". El Premi Llibreter es lliurarà aquest vespre, a les 20h, a la sala Luz de Gas.

Entre carlins

El jurat ha valorat Els estranys per la seva capacitat de reunir ficció i realitat, i ha apuntat que es tracta d'una obra que es pot recomanar a un ampli ventall de lectors. El seu editor, Josep Cots, d'Edicions del 1984, ha valorat molt positivament el premi perquè aquesta havia estat una de les grans apostes de l'editorial en l'anterior curs, perquè la considera un text ric, però que no és difícil de llegir. De moment el llibre ha rebut unes vendes modestes, tot i que molts elogis dels autors, però s'espera que el premi ajudi a promoure la seva distribució, i ja s'està preparant la tercera edició,. La trama d'Els estranys se situa a la Catalunya de 1837, en plenes guerres carlines, en un món on les lògiques de la racionalitat i de la modernitat no funcionen. Segons el seu autor, gira entorn a "la mirada perplexa d'un estranger" sobre una realitat que no arriba a comprendre. Afirma que en bona part s'ha inspirat en les històries orals que s'expliquen a la seva terra, a Solsona. I reivindica als carlins com a individus que "es retorcen de dolor davant l'avenç de la modernitat", com tants d'altres.

La història tal com es viu

Marcello Fois ja tenia algunes obres publicades en català i en castellà, amb molt bones crítiques (el mateix Garrigasait l'ha elogiat molt). De fet el 2001 La Campana ja havia publicat Sempre caro i el 2015 edicions del Periscopi va treure Memòria del buit, però no havia aconseguit un fort impacte de públic. Estirpe és el primer volum d'una trilogia que Hoja de Lata preveu anar publicant, d'ara fins el 2018. El jurat ha valorat, d'Estirpe, "l'habilitat de l'autor en prendre vides minúscules i convertir-les en llegenda". Es tracta d'un llibre que a partir de la història d'una família, la relaciona amb els fets històrics més generals. El sard Fois no ha pogut estar present en la comunicació dels premis, però a través d'un vídeo ha volgut agrair el guardó i ha recordat "que la meva terra i Catalunya es miren a través del mar". A més a més, ha destacat que el seu segon cognom és d'origen català i que ha tingut molts vincles personals i literaris amb Catalunya.

Una obra poètica

El banc blau, d'Albert Asensio, que ha guanyat el premi a la millor obra il·lustrada, és un llibre especial en l'àmbit de les publicacions per a nens, perquè recorre a tècniques del cinema i del còmic. El jurat n'ha valorat l'ús de diverses tècniques artístiques, que converteix aquest llibre en una cosa "absolutament poètica". També ha apuntat que el missatge de superació que presenta El banc blau és del màxim valor per als nens. L'Institut Ramon Llull ha col·laborat en una iniciativa peculiar, que ha permés que els nens d'un camp de refugiats de Grècia treballessin sobre aquest llibre en diverses llengües. Asensio considera que aquest premi a un llibre del què ha estat autor i il·lustrador és una recompensa a deu anys de feina al sector. L'editora de Babulinka, una editorial petita nova, que només té tres anys i mig d'experiència, també ha celebrat aquest premi, insòlit per a una editorial tan jove i de mida tan reduïda.

Reconeixement a Rosana Lluch i a Xavier Gafarot

El Gremi de Llibreters també ha volgut difondre el VI Memorial Pere Rodeja, un premi que es va atorgar ahir a Girona, i que ha recaigut en la llibretera Rosana Lluch, de la llibreria Llorens Llibres, i en Xavier Gafarot, cap de premsa del Grup 62. Xavier Gafarot ha agraït el premi als llibreters, als que ha definit com "companys i còmplices en la divulgació del llibre". Però ha volgut compartir el premi amb tota la gent que està als equips de comunicació de tots els segells, una gent que sempre treballa entre bastidors i la feina dels quals és molt desconeguda. El jurat ha valorat especialment la tasca de Rosana Lluch a Vilanova i la Geltrú, ja que ha sabut mantenir amb fermesa la llibreria "en temps bons i difícils".

 

Foto de portada: Marcello Fois. Foto: Dread83.