Nou del matí. Les parades de llibres i roses encara estan muntant-se i les sortides del metro del centre de Barcelona tan sols aboquen un degoteig de gent. Però els autors que tenen més sessions de signatures ja estan preparant-se. També estan a punt els autors que han obtingut tres dels premis més reconeguts de la llengua catalana. Pilar Rahola, guanyadora del Ramon Llull amb Rosa de cendra (Columna); David Cirici, guanyador del Sant Jordi amb El setè àngel (Proa); i Xavier Theros, guanyador del Josep Pla amb La fada negra (Destino), reben als periodistes mentre esmorzen i preparen el dia de Sant Jordi amb molta il·lusió.

 KAJ0807

Pilar Rahola: "Abraçada col·lectiva"

Pilar Rahola és una veterana del Sant Jordi. Fins i tot en una ocasió li van robar la bossa quan estava signant llibres al costat de Santiago Carrillo. Està convençuda que tindrà molt de públic, perquè amb la seva anterior novel·la, Mariona, ja va guanyar-se un col·lectiu de lectors fidels a la seva ficció. A més a més, assegura que avui en dia té un contacte regular amb els lectors mitjançant les xarxes socials. I, malgrat tot, diu que Sant Jordi és un dia molt especial, perquè suposa "una abraçada col·lectiva immensa del lector a l'autor". Rahola ha aprofitat l'ocasió per criticar a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per instrumentalitzar la festa de Sant Jordi després d'haver combatut enèrgicament la llengua catalana. I ha felicitat a Isabel Martí, que va dimitir del seu càrrec en l'Associació d'Editors en Llengua Catalana per protestar per haver-la convidat.

Xavier Theros: "Amb respecte"

Aquest és el primer llibre premiat de Theros, i també el seu primer llibre de ficció. Per això defineix aquest Sant Jordi com "el més important que he viscut". S'ha preparat, tot seguint els consells dels autors més veterans en aquest camp: s'ha posat calçat sabates còmodes, i s'ha carregat de bolígrafs i de paciència. Però afronta aquesta festa amb "molt de respecte", perquè aquest antropòleg es defineix com un ermità al que li agrada estar a casa seva i que per un dia ha d'enfrontar-se amb el lector cara a cara. El fet de tenir que enfrontar una llarguíssima llista de signatures li provoca una sensació ambigua: "Quan la teva primera novel·la té un premi i acaba a tots els aparadors és una gran satisfacció, però alhora una greu responsabilitat". Theros celebra de que existeixi una festa com Sant Jordi, i es queixa de que hi ha gent que protesta perquè els escriptors surten molts als mitjans, durant una sola setmana, però que estan encantats de que els diaris s'omplin d'esports tots els dies. Preguntat per la visita de Soraya Sáenz de Santamaría, l'ha qualificat de "provocació", però ha assegurat que no li estranya, perquè considera que "els del PP maneguen aquest país com si fos la seva empresa".

David Cirici: "El millor"

David Cirici porta un any molt exitós. A més a més del premi Sant Jordi, ha obtingut, a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolònia, el premi Strega per la seva obra Molsa. En realitat, per a ell, també és el primer Sant Jordi com a estrella, tot i que és un autor veterà; confessa que realment és el primer Sant Jordi en molts anys que podrà viure realment la festa. I pensa fer-ho molt acuradament: té un ampli ventall de dedicatòries preparades, i a més a més intenta personalitzar-la per a cada lector. I es felicita de l'existència de Sant Jordi amb una reflexió: "La gent diu que és una festa molt comercial, però no ho és tant. Fixeu-vos que la gent només regala una rosa. Ni dues, ni quatre, ni deu. Si s'hi haguessin posat els departaments de màrqueting, aquesta seria la festa del ram de roses".