L'ex director del tabloide britànic The Sun s'ha endut un bon tacó aquest dilluns per una columna on critica amb agror que la tv Canal 4 enviés a cobrir l'atemptat de Niça a una periodista musulmana, que va entrar en directe al telenotícies vestida amb el hijab, el mocador que cobreix cap i espatlles. Ho considera "una provocació".

La pallissa més dura li ha clavat l'ex primera ministra conservadora d'Exteriors (2012-2014), Sayeeda Warsi, primera ministra musulmana en la història del Regne Unit, que ha acusat Kelvin McKenzie "d'atiar l'odi racial" i "d'intolerància" en una carta al director actual del diari, Tony Gallagher.

La columna de Mckenzie a The Sun

L'exdirector acusa Canal 4 de triar la periodista Fatima Manji "per posar el dit a l'ull dels televidents ordinaris, que veuen el hijab com un símbol de l'esclavatge de les dones musulmanes per una religió dominada pel masclisme i clarament violenta". Passa després a preguntar-se si el canal hauria "posat un periodista jueu ortodox a cobrir el conflicte Israel-Palestina o un hindú a cobrir la massacre del Temple d'Or d'Amritsar". Respon: "Esclar que no".

Fatima Manji, graduada de la London School of Economics, fa quatre anys i mig que treballa al Canal 4 i és una de les seves cares més conegudes. Abans havia treballat quatre anys a la BBC.

McKenzie és un tòtem de la premsa groga: va dirigir The Sun entre 1981 i 1994, anys en què l'agressiu diari va passar a ser el més venut del Regne Unit per davant del Daily Mirror, i del que tothom recorda un bon grapat de portades. A primera hora d'aquest dilluns, la seva columna ja havia generat més de 300 cartes de protesta a l'organisme de defensa dels lectors Ipso. El diari l'ha retirat de la portada de la web.

"Amb tots els grans atacs terroristes comesos al món per musulmans, crec que la resta tenim dret raonablement a estar preocupats per allò que realment batega dins els seus religiosos. Qui hi havia a l'estudi que representés els nostres temors?", afegeix McKenzie.

Sayeeda Warsi, d'origen pakistanesa, també va ser la presidenta del Partit Conservador entre 2010 i 2012 i ara seu a la Cambra dels lords amb títol de baronessa. Respon McKenzie sense amagar gaire la seva indignació. "No només seria il·legal contractar la gent sobre la base d'aquest criteri", diu, "sinó que, si s'aplica la regla que ningú pot informar sobre els seus coreligionaris o sobre persones de la seva mateixa raça, la majoria dels mèdia britànics no podria funcionar".

Més endavant, afegeix: "Els periodistes són també responsables quan signen, fent conya, peces on perpetuen els estereotips, demonitzen i pretenen fer responsable tota una comunitat de les accions d'un sol individu". Warsi qualifica aquesta actitud de "racisme respectable" i pregunta McKenzie si no sap que l'últim any al Regne Unit han augmentat un 300% les agressions a dones musulmanes, "especialment les que duen hijab",

Warsi siu també que la columna és l'última publicació de The Sun que tracta de desacreditar els musulmans amb aquesta actitud només per vendre més còpies.

"M'adreço a vostè, agrega Warsi, no perquè com a home blanc el faci responsable de totes les accions estúpides comeses per altres homes blancs, sinó perquè l'insto a exercir el seu paper de periodista amb responsabilitat", escriu Warsi, que acaba la seva carta "oferint amablement" a Mckenzie si vol seguir algun curs per a desintoxicar-se de la seva intolerància "impartit per algun dels molts experts i professors amb què compta el Regne Unit" en aquest camp.

Ni McKenzie ni The Sun han comentat res sobre l'afer.

Un dels objectius de fons la columna del veterà periodista groc és minar la concessió de televisió Canal 4, cobejada de fa temps per una de les companyies de Rupert Murdoch, propietari del tabloide. "Cobertures com aquestes posen un interrogant sobre el futur del Canal 4. És una empresa amb llicència [del govern per emetre]. Venem aquesta llicència a algú que pugui oferir equilibri en aquests temps difícils", tanca McKenzie.

No fa gaire, el 8 d'octubre del 2014, The Sun feia aquesta portada, ben diferent del que escriu McKenzie aquest dilluns:

Clica aquest enllaç per veure més reaccions de personalitats britàniques sobre el cas.