Aquest diumenge al vespre, al Palau de Congressos de la Diagonal de Barcelona, es concedirà el Premi Planeta, aquest any amb rècord de participació: més de 600 manuscrits. Tradicionalment en el multitudinari sopar de concessió hi coincidien nombroses autoritats, i no hi faltaven ni el Rei ni el president de la Generalitat. Però enguany se celebrarà sense l'assistència del Rei. No s'han notificat oficialment els motius de la seva absència, però se suposa que no volia arriscar-se a rebre una escridassada o una xiulada. Sembla que hi assistiran Ana Pastor, presidenta del Congrés, Santi Vila, conseller d'Empresa, i Lluís Puig, conseller de Cultura (però adverteixen que pot haver-hi canvis). El Premi Planeta de Novel·la, per a obres en llengua castellana, és un dels millors dotats del món: són 601.000 euros per a l'obra guanyadora i 150.250 per a l'obra finalista. Ara bé, sovint ha estat marcat pels dubtes sobre la transparència de la seva concessió: se l'acusa de prioritzar els motius comercials pel damunt dels literaris. Una estratègia que als editors els ha sortit àmpliament a compte, amb milions d'exemplars venuts. El llibre guanyador de l'any passat, Todo esto te daré, de Dolores Redondo, ha estat traduït a 19 llengües, ha fet 16 edicions en castellà i continua venent-se.

Suport a l'unionisme

Josep Crehueras ha presumit de ser el setè grup editorial del món, i el primer en llengua espanyola i catalana (té una forta influència a Llatinoamèrica, a més a més de tenir interessos a França, Portugal, el Brasil i Itàlia). Ha fet una proclama d'espanyolitat: "Ens sentim orgullosos de ser catalans, espanyols i europeus". Ha afirmat la creença en la fortalesa de la democràcia espanyola, ha apostat pel diàleg, però un diàleg "des de la llei", i ha donat suport a la comissió de reforma de la Constitució. I ha afirmat que "per preservar els interessos dels seus accionistes i el projecte empresarial" han decidit traslladar el domicili social del grup a Madrid (tot i que les empreses participades de moment continuen amb seu a Catalunya). Ha assegurat que és una decisió "definitiva" i no transitòria. Ho han descrit com "una decisió dolorosa". Però ha assegurat que les col·leccions amb seu a Barcelona continuaran gestionant-se des de Catalunya i afirma que en principi la idea del grup és mantenir la cerimònia de concessió del Premi Planeta a Barcelona.

Editorial cap a Madrid

L'editorial Planeta ha anunciat aquesta setmana que traslladava la seva seu social a Madrid. Tot i que l'editorial Planeta és l'emblema del Grup Planeta, aquest té uns interessos molt diversificats, perquè argumenta que el món de la comunicació cada cop està més interrelacionat. Té molts interessos al sector de la comunicació i compta amb participació a La Razón i a Antena 3. Tot i això el Grup Planeta també té les seves línies editorials en català, com Columna, en les quals no ha dubtat a publicar autors sobiranistes.

Un Planeta de rècord

Aquest ha estat el premi Planeta amb més participació: s'hi han presentat 634 novel·les. La majoria venien de l'Estat espanyol, però també n'hi havia d'arribades de diferents parts del món: 127 de l'Amèrica del Sud, 71 de l'Amèrica del Nord, 19 de l'Amèrica Central, 1 d'Austràlia i 17 de diferents punts d'Europa. El jurat del premi l’integren Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales.

10 finalistes

Segons el jurat, en aquests moments hi ha 10 finalistes que opten al premi i a la posició de finalista. El jurat debatrà els guanyadors durant el sopar que se celebrarà demà al Palau de Congressos. Les obres finalistes són molt diverses: hi ha des de diverses novel·les negres (alguna d'elles amb Barcelona com a escenari) fins a una obra de crítica social sobre l'Espanya actual; i òbviament no pot faltar una història esotèrica sobre la recerca del Sant Grial.