La Plataforma per la Llengua ha convocat per quart any consecutiu el Premi Martí Gasull i Roig a la defensa i promoció de la llengua catalana. S'han recollit 300 propostes molt diferents, entre les que els nou membres del jurat n'ha triat tres: les escoles en català de Catalunya Nord La Bressola, la comunitat Sikh de Catalunya i l'associació Softcatalà, en defensa de la presència del català al món virtual. A partir d'avui, i fins el 13 de febrer, s'inicia la fase de vot popular. Qualsevol pot participar en l'elecció mitjançant la web www.premimartigasull.cat. Aquest any, a més a més del premi per votació popular, s'atorgarà un Premi Especial del Jurat. En les edicions anteriors el Premi Martí Gasull va recaure en l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, l'Escola Valenciana i Bonpreu-Esclat. El guanyador es donarà a conèixer a l'acte de lliurament del premi, el dilluns 27 de febrer, a les 19h, al Teatre Poliorama.

La Bressola

La Bressola és una xarxa d'escoles de la Catalunya Nord que es va crear el 1976 i que constitueix l'únic sistema d'ensenyament en català a aquesta zona, ja que l'ensenyament públic es nega a la normalització. Està integrat per sis escoles de maternal i primària i una de secundària. Més de 1.000 alumnes reben ensenyament mitjançant immersió lingüística, i, a més a més, obtenen coneixements sobre cultura catalana i geografia i història del país.

Els sikhs

Els sikhs procedeixen del Panjab, al nord-est de l'Índia. La Comunitat Sikh de Catalunya ofereix cursos de català per facilitar als seus membres, uns 12.000 a tot Catalunya, la possibilitat d'integrar-se. Els sikhs són fàcils de reconèixer pel seu turbant i per les seves llargues barbes, ja que no es poden tallar el cabell. També els identifica el fet de portar un braçalet al canell dret. De fet, ells consideren que la seva cultura té cinc elements emblemàtics, i tots ells comencen amb K: kes (pèl sense tallar), kangha (petita pinta de fusta), kara (acer circular o un braçalet de ferro), kirpan(espasa/daga) i kacchera (roba interior especial). Tenen una comunitat molt cohesionada i a Barcelona tenen el temple principal al carrer Hospital, on es dóna menjar als pobres.

Softcatalà

Softcatalà va néixer el 1988, quan un grup d'usuaris d'internet i informàtica va decidir agrupar-se per tal d'aconseguir una major presència del català en aquest àmbit. Treballen de forma desinteressada per traduir i difondre programari en català. Però, alhora, intenten difondre el programari lliure i col·laboren amb el TERMCAT en adaptar al català termes procedents de les noves tecnologies. Avui en dia Softcatalà ofereix eines de traducció, de correcció i aplicacions diverses en català per als internautes.

El premi

Aquest any el premi està integrat pel president de la Plataforma per la Llengua Òscar Escuder; la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell; la mare de Martí Gasull, Pilar Roig; el filòleg Jordi Manent; la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català Isona Passola; el periodista de RAC1 Joan Maria Pou; la mestra, escriptora i editora valenciana Rosa Serrano; l’escriptor Jaume Cabré; i el director d'El Punt Avui Xevi Xirgo. El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000 € i se li entregarà un guardó creat especialment per l’orfebre i joier Joaquim Capdevila. Aquest guardó es va crear en memòria del filòleg Martí Gasull i Roig (1969-2012), un dels fundadors de la Plataforma per la Llengua que va morir el 2012 en un accident de muntanya al Nepal. Va obtenir la Creu de Sant Jordi a títol pòstum.