L'Ajuntament de Barcelona ha donat el senyal d'inici de les festes de Sant Jordi amb el pregó oficial de la festa, pronunciat per la dramaturga francesa Yasmina Reza al Saló de Cent. Reza també ha conversat amb Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya, i alguns actors han ofert lectures dramatitzades de l'obra de la pregonera. Ha presidit l'acte Jaume Collboni, segon tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, qui ha recordat tots els pregoners que hi ha hagut, des de José Saramago fins a Antonio Tabbuchi. Collboni ha afirmat que Barcelona s'entèn a si mateixa a través de la literatura i del llibre, i ha destacat els vincles de la ciutat amb la literatura, perquè ha estat bressol i refugi de molts autors i perquè acull una potent indústria editorial, però també perquè ha estat un gran escenari literari. Ha aprofitat l'ocasió per celebrar l'acord per crear al 22@ la Casa de les Lletres, una gran estructura literària que entrarà en funcionament el 2019. A l'acte hi han assistit representants de les 20 localitats que són Ciutats de la Literatura de la UNESCO, que aquests dies són reunits a Barcelona.

L'acte 

L'acte s'ha iniciat amb una lectura dramatitzada d'un text de Yasmina Reza a càrrec de Sílvia Bel. Xavier Albertí ha realitzat la presentació de Reza, a qui ha considerat "una figura clau de la literatura dramàtica dels nostres temps" i ha recomanat la lectura de Babilònia, la darrera obra de l'autora francesa, que s'acaba de publicar. Reza s'ha mostrat molt honrada per ser convidada en aquest dia dedicat al llibre. Reza ha afirmat que no es considera escriptora, sinó "algú que escriu" i que ha trobat una forma de guanyar-se la vida amb l'escriptura. Ha reivindicat que la literatura procedeix bàsicament de les passions i ha assegurat que, com la rosa és bella, però inexplicable, també ho és la literatura: bella i inexplicable.

Conversa

En la conversa amb Albertí, Reza ha afirmat que l'èxit no és una confirmació del talent. Ha assegurat sentir-se satisfeta de tenir públic, però no creu que això garanteixi la qualitat de les seves obres. Albertí ha apuntat que un dels grans mèrits de Reza és el de descriure l'aventura de la quotidianitat, la capacitat de situar la possibilitat de tenir grans experiències en qualsevol moment, en qualsevol posició social. Reza, que ha afirmat considerar-se molt parisina i molt francesa, i que havia escrit un llibre seguint la campanya de Nicolas Sarkozy (El alba, la tarde o la noche), apunta que encara que Marine Le Pen passi a la segona volta, això no vol dir que molts francesos siguin feixistes, ni bojos, sinó que s'han sentit abandonats. I ha resaltat que Sarkozy va mentir molt, i que això ha irritat a molta gent que havia confiat en els polítics tradicionals, de dreta o d'esquerra. L'acte s'ha tancat amb una nova lectura dramatitzada de David Selvas i amb un parlament de Jaume Collboni.

Reza, solidesa literària

Yasmina Reza és una escriptora polifacètica: novel·lista, dramaturga, traductora... Va néixer el 1959 a França, però és descendent de russos, iranians i hongaresos, jueus. Se la coneix, sobretot, per les seves obres de teatre, però també per les seves traduccions de l'anglès i l'alemany al francès. Les seves Converses després de l'enterrament, de 1987, ja li van fer guanyar el premi Molière. En català s'ha publicat En el trineu de Schopenhauer (Empúries, 2006), Tres versions de la vida (Alba, 2012), Art (Bromera, 2013), Feliços els feliços (Anagrama, 2014) i Babilònia (Anagrama, 2017). Yasmina Reza no té traduïda tota la seva obra al castellà, però sí que té més títols disponibles, com Hammerklavier (Anagrama, 2001), Una desolación (Anagrama, 2006), En el trineo de Shcopenhauer (Anagrama, 2008), El alba, la tarde o la noche (Anagrama, 2008), Un dios salvaje (Alba, 2011), Tres versiones de la vida: una comedia española (Alba, 2011), Felices los felices (Anagrama, 2014), Arte (Anagrama, 2014) i Babilonia (Anagrama, 2017). La seva obra de teatre Le dieu du carnage (2007) va ser portada al cinema per Roman Polansky, i va arribar a les pantalles catalanes com Un dios salvajeLes seves obres teatrals han estat representades diverses vegades a Catalunya: Art s'ha presentat tres vegades. I la seva pel·lícula Chicas, del 2010, protagonitzada per Carmen Maura, va tenir molt d'èxit de públic.

Altres activitats 

A més a més de les activitats típiques del Dia de Sant Jordi, l'Ajuntament ha organitzat alguns actes suplementaris per preparar el Dia del Llibre. Entre aquest dijous i el dissabte, s'han preparat una sèrie de diàlegs literaris entre escriptors, en els que un autor local ajudarà a interpretar l'obra d'algun escriptor convidat. Entre els convidats hi ha Petros Márkaris, el cèlebre autor grec de novel·la negra, Siri Hustvedt, famosa pel seu assaig sobre el gènere La dona que mirava els homes que miren les dones, i Teju Cole, el nigerià autor de Cada día es del ladrón. El dissabte 22, a les 21h, a la plaça Comercial, s'hi organitza una nova activitat, la Nit del Drac, una sessió festiva que vol retre homenatge a Josep Palau i Fabre, Joan Fuster, Prudenci Bertrana i la seva filla, Aurora Bertrana, Màrius Torres, Carles Soldevila i J.V. Foix. L'espectacle serà dirigit per Joan Ollé i comptarà amb la participació, entre d'altres, de Pere Arquillué, Paula Blanco, Hermann Bonnín, Montserrat Carulla, Javier Cercas, Carles Dénia, Els Nens Eutròfics, Joan Garriga, Meritxell Gené, Glòria Granell, Gemma Humet, Txema Martínez-Izquierdo, Joan Francesc Mira, Rafael Nadal, Josep Pedrals, Cristina Plazas, Tortell Poltrona, Marc Serrats, Jaume Sisa i Toti Soler.