Plataforma per la Llengua, l'ONG en defensa del català, adverteix que l'arribada a l'Administració catalana de personal depenent del Ministerio de la Presidencia español per tal d'aplicar l'article 155 pot perjudicar el català. El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, considera que si s'exigís als treballadors de la Generalitat que parlessin o fessin informes en castellà, “aquesta situació seria intolerable i una negligència i una vulneració clares dels drets dels treballadors públics” i ha advertit que “la llengua no es toca!”.

Drets lingüístics

La Plataforma adverteix que el 155 obliga els treballadors de l'Estat a respectar l'Estatut d'Autonomia, que estableix certes pautes per protegir el català. L'article 6 consigna que “el català és la llengua d’ús normal de les administracions públiques”, de manera que els treballadors no només han d’estar autoritzats a poder preparar la documentació en català, sinó que a més està previst que l’utilitzin habitualment amb normalitat. A continuació, l’Estatut especifica que “l’Administració de l’Estat situada a Catalunya ha d’acreditar que el personal al seu servei té un nivell de coneixement adequat i suficient de les dues llengües oficials, que el fa apte per a complir les funcions pròpies del seu lloc de treball” (art. 33), fet que també recull la legislació estatal, en el reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, que indica que “les administracions públiques, en l’àmbit de les seves competències, han de preveure la selecció d’empleats públics degudament capacitats per a cobrir els llocs de treball a les comunitats autònomes que tinguin dues llengües oficials” (art 56.2), de manera que, fins i tot amb les competències que el govern espanyol s’ha atorgat aplicant l’article 155, l’estat hauria de preveure que el personal assignat pogués treballar també en català sense alterar el funcionament lingüístic de les institucions catalanes. La Plataforma destaca que també la llei de política lingüística empara els alts càrrecs i treballadors públics perquè recorda que el català és “la llengua de totes les institucions de Catalunya, i en especial de l’Administració de la Generalitat” i també esdevé “la llengua preferentment emprada per l’Administració de l’Estat a Catalunya”. La Plataforma apunta que això es troba desenvolupat al decret 107/1987, pel qual es regula l’ús de les llengües oficials per part de l’administració de la Generalitat de Catalunya. L’article 3.1. d’aquest decret és inequívoc: "les actuacions internes de caràcter administratiu es faran en català".

Servei d'assessorament i defensa

La Plataforma per la Llengua ha preparat un formulari perquè els afectats per discriminació lingüística denunciïn la seva situació i es compromés a oferir-los un servei d'assessorament per tal que defensin els seus drets.