Les taxes de lectura a Catalunya continuen essent molt baixes respecte a estàndars europeus. I no semblen tenir tendència a pujar. Per això, el conseller de Cultura Santi Vila ha presentat el Pla de Lectura que s’ha aprovat en la reunió de Govern. Es tracta d’un document molt ampli que té com a objectiu promoure la lectura entre 2017 i 2020. Vila ha destacat que allò essencial és que el Pla estableix un increment de la dotació econòmica destinada a la promoció de la lectura: dels 8-9 milions d’euros que s’han gastat en aquest àmbit en els darrers exercicis, es passarà a 19,5 milions d’euros el 2017 i s’estableix un compromís per elevar el pressupost fins a 32,7 milions el 2020. Santi Vila ha presentat aquest Pla com “el més important que hem fet en l’àmbit de la cultura en aquesta legislatura”.

Un pla ambiciós

El document, coordinat pel director general de Creació i Empreses Culturals Joaquim Torrent, amb implicació de la Institució de les Lletres Catalanes i la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni estableix una vintena de línies estratègiques i 56 accions previstes, però que es proclama obert a canvis. La idea és que aquest Pla de Lectura superi l’àmbit estricte de la Conselleria, i que s’obri a d’altres àmbits: altres conselleries, municipis, diputacions... Un dels objectius és que s’ampliï el nombre de lectors al territori, incidint en els sectors on la lectura és més baixa, especialment als joves. Per altra banda, es vol potenciar l’oferta de llibres a tot el territori, per evitar que hi hagi determinades zones on l’accés a la lectura sigui complicat. I, finalment, es vol promoure el sector del llibre en tots els seus nivells: editorials, llibreries i biblioteques.

Actuacions insígnia

Hi ha tres iniciatives que són bàsiques per a aquest Pla i que ja s’estan posant en marxa. En primer lloc, s’està preparant la creació d’una Direcció General del Llibre, Biblioteques i Foment de l’Hàbit de la Lectura; aquest any es posarà en marxa, tot i que Santi Vila ha assegurat que no nomenarà el director general, perquè la legislatura ja s’estarà esgotant. “El nou conseller o el nou ministre de Cultura s’ho trobarà a punt”, ha afirmat Vila. Per altra banda, es crearà un Consell Nacional de la Lectura, amb un vessant acadèmic i una institucional, per la qual cosa hauran de reordenar-se les funcions dels diferents organismes de la Conselleria. Finalment, apareixerà una figura nova, el Comissionat per Afavorir l’Hàbit de la Lectura, un càrrec que haurà de coordinar aquelles accions que no només afectin el Departament, sinó que també toquin als municipis, a les diputacions, a la conselleria d’Educació...

Altres propostes d’actuació

A més a més d’aquestes tres actuacions principals, hi ha una llista d’activitats proposades que ja tenen un pressupost acordat i uns instruments administratius ja creats (tot i que es deixa la porta oberta a modificar-ne alguns punts o afegir-ne de nous). Joaquim Torrent ha definit aquest Pla com un “work in progress” i la idea és que estigui obert a canvis en funció de suggeriments i de l’evolució del mateix programa. Entre les 56 accions previstes, n’hi ha de prestigi, com aconseguir que Sant Jordi sigui declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco o convocar una “Nit de la Lectura”, que podria celebrar-se al setembre i que ja s’iniciaria aquest any.

Involucrar l’ensenyament

La Conselleria preveu rellançar el programa Municipi Lector, destinat bàsicament a l’ensenyament, del que ja se n’havia fet una prova pilot que va quedar interrompuda per la crisi. El 2017 el Municipi Lector començarà amb 15 municipis de diferent mida, que ja hi havien estat involucrats abans que se suspengués, i el 2018 s’estendrà a totes les capitals de comarca. També es mantindrà la campanya Fas 6 anys. Tria un llibre (molt criticada per alguns llibreters). I per arribar als adolescents s’impulsarà el projecte Fas 16 anys. Explica un llibre, a través del qual els adolescents podran participar en un premi a les millors ressenyes de llibres en format paper o en Youtube.

Suport a llibreters i editors

Santi Vila ha assegurat que aquesta iniciativa es durà endavant amb el ple suport del sector del llibre, especialment dels llibreters i editors. Es doblaran els pressupostos dedicats a contribuir a la modernització de les llibreries, i es reforçarà la política d’atorgar-los segells de qualitat. Apareix una nova mida de suport als editors en català: hi haurà subvencions a la traducció de llibres al català, i es donaran ajudes especials als que tradueixin assaig, poesia o teatre (hi ha una línia específica per promoure la lectura en català i en occità).

Compra de llibres a les biblioteques

El govern ha respost a una de les reclamacions més insistents de bibliotecaris i editors: s’ha doblat el pressupost per a la compra de llibres per a fons bibliotecaris, que havia patit una retallada gravíssima per la crisi i que havia deixat les biblioteques sense renovació de fons i sense llibres de novetat. A més a més, una part d’aquesta partida de pressupost està reservada perquè les biblioteques comprin llibres a través de les llibreries de proximitat (amb l’objectiu de garantir el manteniment d’aquestes). També s’ha reservat finançament extra per a la construcció d’equipaments en l’àmbit bibliotecari, amb la idea de construir noves biblioteques. L’objectiu del Govern és que millori l’accessibilitat de les biblioteques, amb la creació de nous equipaments i l’ús de bibliobusos, perquè puguin arribar a tot el territori.

Sensibilització a la lectura

Santi Vila ha anunciat que s’obriran programes per incrementar els llocs on llegir, acordats amb els diferents Departaments de la Generalitat: “Llegim a la feina”, “Llegim al transport públic”, “Llegim als parcs naturals”, “Llegim amb Salut”, “Llegim als casals” i “Llegim a la presó”. En el marc del Pla de Lectura la Generalitat anuncia que anualment llançarà una campanya de sensibilització de la lectura, una activitat delicada, especialment després de la pluja de crítiques a la campanya promoguda per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), rebutjada per llibreters, editors, escriptors i nombroses personalitats del món del llibre. La campanya de la Conselleria de Cultura del 2017 serà presentada per l’arqueòleg Eudald Carbonell, que en un vídeo simularà la descoberta d’una nova espècie d’homínids, els “llibrèfils”, amb l'objectiu de potenciar la identificació mútua i l’orgull dels lectors. S’espera una gran difusió d’aquest espot per les xarxes socials.

Fora de pla

A preguntes dels periodistes, mentre presentava el Pla de Lectura, Santi Vila ha fet algunes declaracions que anaven més enllà d’aquest projecte. Ha qüestionat la decisió de l’Ajuntament de crear una Casa de les Lletres a l’antiga seu de la Companyia General d’Autobusos, al Poblenou. Tot i això s'ha ofert a col·laborar amb la iniciativa si hi ha consens. I també ha criticat la recent decisió de l’Ajuntament de Barcelona de suspendre, sine die, la construcció de la Biblioteca Provincial de Barcelona, que segons la llei hauria d’existir, però que mai ha arribat a construir-se. Ha apuntat que seria beneficiós comptar amb aquesta infraestructura.