La vident de Figueres Pilar Abel no és filla biològica de l'artista Salvador Dalí, segons han revelat les proves de paternitat realitzades després de l'exhumació de les restes mortals del geni empordanès.

El cos de Salvador Dalí va ser exhumat el 20 de juliol a petició de la titular del Jutjat d'Instància 11 de Madrid que va ordenar obrir la tomba a fi d'extreure material biològic i comprovar la presumpta paternitat que reivindicava Pilar Abel.

Per desenterrar les restes mortals de l'artista, va ser necessari retirar una llosa d'una tona i mitja de pes sota de la qual descansa el cadàver embalsamat de Salvador Dalí des de fa 28 anys en el Teatre-Museu de Figueres.

Per combinar les proves genètiques d'Abel amb les restes mortals de Dalí, es van extreure cabell, ungles, dents i dos ossos llargs que d'ara endavant seran reposats en un acte privat per preservar la "integritat del cos del difunt".

Envoltada d'un gran eco mediàtic, l'operació per exhumar les restes mortals va ser considerada improcedent i un acte de violència pels representants de la Fundació Gala-Salvador Dalí, que van lamentar que la resolució judicial no estava motivada per cap tipus de fonament.

Els resultats del test de paternitat s'esperaven per als primers dies de setembre, tenint en compte que la celebració del judici per aquesta causa està previst per al 18 de setembre.

Després d'esgotar els mecanismes legals

Els representants de la fundació van insistir que van acceptar l'exhumació després d'esgotar tots els mecanismes legals, mitjançant recursos i peticions que tenia a la mà per evitar l'acció, ordenada per la jutgessa.

Per evitar que es fes pública la imatge de l'artista embalsamat es va dur a terme un ampli dispositiu de col·locació d'envelats gegants sobre la tomba i la zona en què van treballar els forenses perquè hi hagués la mínima gent possible a la zona.

Per altra banda, Pilar Abel, qui va defensar per tots els mitjans que era filla biològica del pintor empordanès, ha vist frustrada la seva convicció.

Abel va assegurar també a diversos mitjans durant la seva reivindicació del vincle amb l’artista que la seva mare, Antonia Martínez, havia mantingut un idil·li amb l’artista, per la qual cosa a ella també se li van fer proves d’ADN.

Finalment, les comprovacions científiques han decretat que no existeix cap mena de vincle biològic existent entre Pilar Abel i Salvador Dalí, així com no va haver-hi cap relació tampoc entre l’artista i Antonia Martínez.