Arturo Pérez-Reverte s'ha mostrat molt pesimista, avui, respecte al devenir de la humanitat, a causa de la seva desconfiança en el gènere humà (segons ell, ben motivat per les seves experiències). Ha afirmat que en les seves novel·les explica el passat sense interferències del present: "No es pot interpretar el passat amb mirada moderna perquè impedeix explicar amb claredat el moment històric". I ha afegit que "no es pot usar el filtre del bonisme". Ha apuntat, en referència a la conquesta d'Amèrica que, "si un es posa al paper d'aquests individus, incults, amb reis corruptes", "que sortien de segles d'apunyalar-se entre ells", i als que els deien que podien anar "a Amèrica on hi havia or i índies guapes", "entens" que "podien posar a sang i foc un món". Ho ha apuntat amb un to molt pessimista: "el món és un lloc perillós", ha conclòs. L'escriptor, que havia estat periodista en zones de guerra, ha afirmat que quan veu una tragèdia, li recorda inevitablement alguna anterior: "Només és l'home repetint els seus típics rituals".

Guardonat

Arturo Pérez-Reverte rebia avui el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2017, que es concedeix amb motiu del Festival Barcelona Novel·la Històrica que se celebra aquesta setmana, del 6 a l'10 de novembre. Aquest és un premi a tota la trajectòria d'un escriptor, i per tant no es concedeix per cap llibre en particular. Aquest premi consisteix en una figura commemorativa amb forma de llibre. El jurat era integrat per Fèlix Riera, comissari del Festival, Enric Calpena, Sergi Doria, Óscar López i Care Santos, i ha atorgat el premi per unanimitat, bàsicament pel seu anàlisi de la condició humana des d'un punt de vista . A l'acte hi ha assistit, en nom de l'Ajuntament de la ciutat, Jaume Collboni, segon tinent d'alcalde de Empresa, Cultura i Innovació.

Jaume collboni perez reverte sergi alcazar

La formació d'un escriptor

En el seu discurs al Saló de Cent, Pérez-Reverte, acadèmic de la Real Academia de la Lengua Española, ha confessat que recorda de la biblioteca familiar les imatges de les batalles de la història d'Espanya, de la conquesta d'Amèrica... I que això va ser anterior a les seves lectures de Walter Scott, Alejandro Dumas, Pérez Galdós i Valle-Inclán. I ha apuntat que aquests llibres li van ensenyar a entendre la història i li van marcar la seva evolució futura com a escriptor.

Pérez-Reverte, del periodisme a la literatura i a la polèmica

Arturo Pérez-Reverte era periodista de formació, i va fer-se famós en el camp de la novel·la històrica a partir de les seves trames del capità Alatriste. Però les seves novel·les han passat per molts períodes històrics: del Flandes dels tercios a les guerres napoleòniques, passant per les guerres de la desintegració de l'antiga Iugoslàvia. Però en les seves novel·les sempre sol ser-hi present la temàtica bèl·lica: la companyonia militar, l'agressivitat, el valor... En els darrers temps s'ha fet famós com a polemista, tant a la premsa com a les xarxes socials, on destaca pel seu ferm unionisme. És famós per la contundència de les seves desqualificacions als seus adversaris, en les que no dubta en recórrer als insults.

Els elogis

Jaume Collboni ha volgut resaltar la importància de la novel·la històrica com a eina de reflexió sobre el passat i ha apuntat que de ben segur aviat el moment actual català apareixerà a llibres d'història, però també de ficció. Sergio Vila-Sanjuán, membre del jurat, ha fet la glosa del guardonat, tot ressaltant que Pérez-Reverte va treure la novel·la històrica de l'imaginari del franquisme, al que estava molt tancada. I ha agraït que, gràcies a la seva tasca en el camp de la ficció, molts joves s'han apropat a la història més acadèmica.

La condició humana

Enguany el Festival de Novel·la Històrica està consagrat al tema "La condició humana". Es tracta d'un festival que es celebra bàsicament durant les tardes a l'auditori de la Biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps, on hi haurà debats i conferències, bàsicament entrd autors locals especialistes en aquesta matèria. Entre els participants hi seran Xavier Theros, Rafael Argullol, Rafel Nadal, Albert Serra, David Fernàndez, Clàudia Pujol i Toni Soler. El festival dedicarà especial atenció a la novel·la històrica de temàtica llatinoamericana, ja que Barcelona ha tingut relacions molt estretes, històriques però també intel·lectuals, amb l'Amèrica Hispana. El programa és disponible a la web de l'Ajuntament.