El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha estrenat Victòria de Pau Miró, una obra que es representarà fins al 12 de juny a la Sala Gran. Es tracta d'una història que ens analitza la postguerra a Barcelona, a través de la vida d'una dona involucrada en un triangle amorós. Una història d'amor, corrupció i sobretot de por, el sentiment dominant a la Catalunya de la postguerra. El llibre ha estat publicat per Arola Editors.

El muntatge

El mateix autor, Pau Miró, ha dirigit l'obra. Victòria és protagonitzada per Emma Vilarasau i compta amb la participació de Joan Anguera, Mercè Aránega, Pere Arquillué, Jordi Boixaderas, Nil Cardoner i Mar Ulldemolins.

Aquella Barcelona sinistra

La trama de l'obra transcorre al Barri Xino durant la vaga dels tramvies, la primera mostra d'oposició al règim. La protagonista és una vídua que hereta del seu marit una barberia. Però no aconsegueix gestionar el negoci perquè cap home vol entrar-hi si l'atén una dona. La vídua acabarà establint relacions amb un falangista i amb un mestre republicà.

Victòria, de Pau Miró. David Ruano / TNC.

El passat i el present

Pau Miró defensa que l'obra continua essent present, perquè la por establerta per la repressió franquista, en certa mesura, encara és present. Una por que generaria una certa passivitat de la població davant la injustícia. I, sens dubte, també continua essent vigent la corrupció: "La corrupció fa funcionar aquest país", diu un dels protagonistes de l'obra, no se sap exactament si pensant en el passat o en el present. Miró no té cap dubte que la corrupció estructural del primer franquisme ha acabat sobrevivint fins als nostres dies. El tercer element, l'absurd, és el fruït d'una realitat on ningú pot exposar clarament el que és.

Pau Miró

Ara per ara, Pau Miró (Barcelona, 1974) és un dels autors catalans més prometedors. Va formar-se a la Sala Beckett, i va organitzar allà la Companyia Menudos, amb ex alumnes del centre. El 2004 va començar a ser reconegut amb l'obra Plou a Barcelona. El 2009 Miró va obtenir el premi al millor text de la crítica teatral de Barcelona amb Girafes (integrada a una trilogia amb Búfals Lleons). El 2011 la seva obra Els jugadors va obtenir un gran èxit de crítica al Lliure i més tard va ser premiada a Itàlia.

Activitats complementàries

El TNC ha programat algunes activitats suplementàries, a més de les representacions de Victòria. El dia 20 al TNC hi haurà un col·loqui sobre l'obra amb la filòsofa Victòria Camps. A la Biblioteca del Clot - Josep Benet hi haurà una conversa sobre l'obra amb David Bofarull i una altra amb el director. Pau Miró també oferirà una xerrada al Memorial Democràtic el dimecres 11.