Joan C. Martín és un dels grans tastavins d'aquest país (no està gaire convençut pel terme enòleg, que considera "un neologisme" i recorda, amb erudició, que hi ha un poble al Matarranya que s'anomena Pena-Roja de Tastavins). Té l'escola de vins més antiga del país. Es va fer molt popular amb la seva guia Los supervinos (ediciones del Lince), on, com a expert, recomanava vins que es venen a menys de 6,99 euros, i fins i tot a un preu inferior a 3 €, d'excel·lent relació-qualitat preu. Ara ofereix un llibre molt diferent d'aquella guia, on aboca els seus enciclopèdics coneixements sobre el vi: Pasión por el vino. Secretos y placeres de los grandes vinos del mundo (també a Ediciones del Lince). El llibre ha estat presentat avui a la premsa per Josep Antoni Puiggrós i el periodista Antoni Puigvert, qui ha afirmat que Martín "és un dels antics savis del món del vi", i ha elogiat el llibre tot afirmant que és un "Llibre sobre vins que no té la típica literatura endogàmica i críptica que han generat els enòlegs sobre el vi". Evidentment, la presentació ha acabat amb un tast de vins.

joan c Martín. Foto: ediciones del Lince

Viatge per les vinyes del món

Pasión por el vino segueix, bàsicament, una organització geogràfica, perquè Joan C. Martín n'està convençut que la terra fa el vi i que la geografia determina les vinyes i la forma d'aprofitar-les. Un repàs a l'univers vitícola que té un eix central, l'arc mediterrani, amb especial atenció al País Valencià i al Principat, però que es desplega fins arribar a les noves regions vinícoles: Sud-àfrica, Xile, Austràlia, Nova Zelanda... Per a cada zona, Martín explica el tipus de raïm predominant, l'evolució dels conreus, les tècniques específiques, els contactes amb altres àrees, l'evolució històrica, els actors implicats en el conreu, l'elaboració i la comercialització... Es tracta d'un llibre divulgatiu però amb ambició enciclopèdica, on les dades s'acumulen plana a plana al llarg de les gairebé 400 pàgines del text. I, malgrat ser un llibre on es pot trobar tot sobre el món del vi, està escrit de forma prou divulgativa: sense notes, ple d'anècdotes que alleugen el text, combinant fets històrics amb referències d'actualitat...

Repàs exhaustiu

Pasión por el vino hi ha geografia, història, literatura, agricultura, arqueologia, lingüística, antropologia... Tot allò que forma part de l'univers del vi interessa a Martín i el tastavins és capaç de relacionar-ho tot de forma molt coherent. Cita de la mateixa forma els autors llatins que els poetes irlandesos. Qualsevol cosa que faci referència als 7.000 anys d'elaboració vitícola de la humanitat, entra en el seu camp d'estudi. I el seu llibre és un intent de fer una història global del vi, en què es combinen les darreres dades de producció, amb les dades sobre les primeres explotacions vitícoles del Neolític.

Un home de secà en un país desvertebrat

Joan C. Martín ironitza afirmant que és de Xest, de terra de secà, i per tant "molt resistent". Presumeix d'orígens modestos i afirma ser "un gran catalanista". Lamenta la situació del País Valencià, el seu "país petit", perquè apunta que "han desestructurat el país". Afirma que en els darrers anys s'ha fomentat l'egoisme i l'amiguisme: "Avui en dia val més el suport del clan que el valor de la societat en conjunt". I es lamenta "No ens reconeguem ni entre la mateixa gent".

El que no és

Aquest llibre de Joan C. Martín és una autèntica mina pels interessats en el món del vi i per als curiosos que vulguin saber-ne més del món de la vinya. Ara bé, no té res a veure amb les guies de vins ni amb els manuals d'enologia. No hi ha cap referència a anyades, i ben poques cites de marques. Martín descriu molt, elogia bastant, però no recomana res. Aquest no és, doncs, un llibre de consells, sinó una font de saber en estat pur. Tones de coneixements a la disposició de qui estigui interessat en saber-ne alguna cosa més d'un element clau de la cultura mediterrània i de la cultura occidental.