Cúpula mercè Enfo

Cúpula de la Mercè. Foto: Enfo.

Orgue de luxe

L'orgue actual de la Mercè va ser bastit entre 1940 i 1944, i el seu constructor va morir abans de poder acabar-lo. Fins avui es manté inacabat i, a causa del pas del temps, ja no té utilitat concertística (només té 18 registres útils, front a 44 que en tindrà el que es construirà). Per això s'ha volgut substituir per un orgue de gran qualitat, de molt de valor musical i concertístic, que es pretén que sigui el millor orgue de Barcelona i un dels millors d'Europa. Per això, després d'un concurs, s'ha recorregut a Gerhard Grenzing, un organer d'Hamburg establert al Papiol des de fa dècades i que avui en dia és considerat un dels grans mestres organers d'Europa. Grenzing ha participat en la reconstrucció de molts orgues de la ciutat i, a més a més, ha bastit alguns dels grans orgues que s'han construït recentment a tot Europa, com el de l'auditori de la Maison de la Radio, a París. Grenzing assegura que vol incorporar a l'orgue algunes de les novetats dels instruments que s'han fabricat darrerament a França o a Holanda, però respectant la rica tradició organera catalana. I ha recordat que l'orgue, a Catalunya, era un instrument de gran prestigi social, i per això moltes vegades era pagat per l'Ajuntament, perquè es considerava un patrimoni de la comunitat.

sera un instrumento que contara con tres teclados y pedalero con aproximadamente 3 000 tubos repartidos en 42 registros dife

Gerhard Grenzing. Foto: Obra Social "la Caixa"

2800 tubs

El nou orgue estarà composat per 2.800 tubs, de diferents tipus, alguns de metall, altres de fusta. Tots els tubs seran realitzats pels mestres tubers del taller de Grenzing. L'orgue es construeix amb materials triats acuradament: varetes de fusta de cedre, cintes de cuir d'ovella... Grenzing ha assegurat que l'objectiu d'aquest orgue és que amb ell es pugui interpretar qualsevol peça musical per a orgue, de qualsevol estil; la versatilitat és la clau d'aquest instrument. El taller de Grenzing està composat per 18 persones de 9 nacions, que pretenen realitzar un orgue de la màxima qualitat. Grenzing assegura que vol fer un orgue tan bo com el magnífic instrument que va fer al segle XV, a l'església de Santa Maria del Mar, un altre organer alemany, el mestre Johann. Amb el nou orgue, la Mercè vol recuperar el paper de centre musical, a més d'espiritual, de la ciutat. L'instrument pretén ser una eina d'atracció del turisme i d'autofinançament de la basílica (el rector confia en què amb els ingressos generats per l'instrument es podrà reforçar l'ajuda als més pobres del barri). A més a més, la parròquia vol oferir concerts de la màxima qualitat, i recorda que el temple sempre ha estat un pol de formació musical. Enric Granados es va formar, justament, a l'Escolania d'aquesta basílica.

orgue mercè la caixa

Antic orgue de la Mercè. Foto: Obra Social "la Caixa".

Orgues cremats

Barcelona és una ciutat que no disposa de gaires orgues, i ben pocs de qualitat, sobretot a causa de la destrucció de temples provocada per la Setmana Tràgica i per la guerra civil. La matinada del 18 de juliol de 1936 a la ciutat de Barcelona hi havia uns 70 orgues de tubs. I l'endemà només en quedaven en peu dotze. Al cap d'una setmana tan sols en quedaven set. I la tradició musical es va veure molt tocada per aquesta destrucció d'instruments. L'organista de la basílica de Mercè, especialista en tocar aquest instrument, ha reivindicat la necessitat de que la ciutat tingui un orgue de qualitat, perquè en aquests moments hi ha dificultats per tocar amb prou qualitat peces musicals amb orgue. L'actual orgue de la Mercè continuarà amb funcionament fins les festes de la Mercè d'enguany. Després de les festes es desmuntarà; s'està buscant un comprador per a l'instrument.

el organo de la merce se beneficiara de la acustica de la basilica donde se custodia la imagen de la patrona de barcelona e

L'organista toca l'antic orgue de la Mercè. Foto: Obra Social "la Caixa".

Una església peculiar

La basílica de la Mercè és un dels temples més peculiars de Barcelona, principalment perquè té una cúpula i  perquè té dues portalades (una, la de la nau principal, dóna a la plaça de la Mercè i l'altra, de la nau lateral, al carrer Ample). En realitat, l'edifici original, del segle XIII, on es va crear el primer centre de l'orde mercedari era molt diferent. Entre 1765 i 1775 es va enderrocar per aixecar l'edifici actual, d'estil barroc, sota la direcció de Josep Mas i Dordal. És un dels pocs edificis barrocs que hi ha a Barcelona. Al segle XIX, amb la desamortització, el convent annex es va convertir en la Capitania General (una funció que encara manté, per això hi ha un pont que uneix la Capitania amb el temple). El 1870, quan es va ampliar l'Ajuntament de la ciutat, es va enderrocar l'església de Sant Miquel. I la seva espectacular portalada es va traslladar a la Mercè i es va col·locar a la porta lateral del carrer Ample (per això el temple barroc té una portalada d'estil gòtic flamíger). I el 1888 es va aixecar la peculiar cúpula del temple, obra de Joan Martorell, coronada per una imatge de la Verge de la Mercè de Maximí Sala. La imatge, com el vell orgue, va ser destruït el 1936. El 1959 va ser substituïda per una de nova, més gran, dels germans Miquel i Llucià Oslé.