Els investigadors de càncer Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué han rebut aquest dimarts al vespre el XXVIII Premi Internacional Catalunya al Palau de la Generalitat “per la seva revolucionària tasca, especialment en la recerca oncològica, amb la qual han contribuït significativament a l’avenç de la biomedicina mundial”, i per prendre's la medicina "com a servei" a la societat.

Tots tres han agraït el premi en nom dels malalts i dels seus equips d'investigació i han fet una crida a seguir impulsant la recerca des de les institucions i la societat civil. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat l'excel·lència dels guardonats i els ha agraït la seva contribució a augmentar l'esperança de vida dels malalts.

En els discursos, tots tres guardonats han agraït la feina dels seus predecessors, els seus equips i deixebles, de què han dit que cal que rebin suport institucional per seguir investigant.

Baselga ha dit que el càncer és un gran problema de la societat occidental i que fa patir milions de persones, però també hi ha milions de supervivents. En la seva línia d'investigació, ha dit que cal ensenyar al sistema immunitari a atacar els tumors com fa amb altres infeccions o òrgans externs, i per això assegura que la solució al càncer vindrà del propi cos. També ha dit que cal millorar en la detecció precoç dels tumors, perquè així es curarien la immensa majoria.

ACN

Esteller ha afirmat que el premi també ha de ser pels malalts d'altres afeccions i malalties minoritàries i ha instat a donar suport als joves investigadors, perquè seran aquests els que solucionaran els problemes actuals en un futur.

Per la seva banda, Massagué ha repassat la seva trajectòria i ha dit que la ciència té deu nivells, com els castellers, com per exemple, pares, professors, líders científics, divulgadors, mecenes i polítics.

Finalment, Puigdemont ha agraït la feina i l'esforç dels tres guardonats, els ha posat com a exemple de l'excel·lència que busca Catalunya i ha destacat que el país mostra unes molt bones dades en supervivència al càncer i en investigació científica. Això, ho ha comparat amb la feina també "il·lusionant" de crear un nou país per millorar la qualitat de vida de les persones.

A la cerimònia de lliurament, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, hi han acudit autoritats com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, els consellers Toni Comín i Jordi Baiget, entre altres.

ACN

El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat de Catalunya el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

La convocatòria s'ha estès enguany des del 4 de juny fins al 31 de desembre de 2015 i hi han concorregut 138 candidatures provinents de 57 països, presentades per 246 institucions i pels mateixos membres del jurat. Té una dotació de 80.000 euros i l’escultura d’Antoni Tàpies 'La clau i la lletra'. L'any passat va rebre el premi la primatòloga britànica Jane Goodall, i l'anterior, l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu. De les 27 edicions anteriors, només un dels guanyadors ha estat català o espanyol. Va ser el bisbe Pere Casaldàliga, que va ser reconegut el 2006.

El jurat està presidit pel president de la Generalitat, però el filòsof Xavier Rubert de Ventós n'és el president delegat. La resta dels seus integrants són l'arquitecte Ricard Bofill, la lingüista Mary Ann Newman, el crític d'art Juan Manuel Bonet, l'escriptor i filòsof Josep Ramoneda, l'historiador Agustí Colomines, el sociòleg Richard Sennett, el polític i economista Jacques Delors, el filòsof Gianni Vattimo, la soprano Barbara Hendricks, la biòloga Anna Veiga, el filòsof Edgar Morin, el físic Jorge Wagensberg i el diplomàtic Ambler Moss.