Dues exposicions glossen la figura d'Oleguer Junyent (1876-1956): a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, "Oleguer Junyent, fotògraf. Roda el món i torna al Born"; i al Museu Frederic Marès, "Oleguer Junyent, col·leccionista. Roda el món i torna el Born". Els dos museus s'han posat d'acord per programar conjuntament aquestes exposicions. La de l'Arxiu Fotogràfic estarà oberta fins al 14 d'octubre i la del Marès fins al 7 de gener. S'ha publicat un catàleg conjunt per a les dues exposicions: Oleguer Junyent, col·leccionista i fotògraf. Roda el món i torna al Born, amb textos de Clara Beltrán, Ernest Ortoll, Montse Torres, Josep M. Trullén i Rafel Torrella. Junyent va ser, abans que res, escenògraf, pintor i decorador, i per això va ser amic d'Utrillo, Casas, Nonell, Picasso... Però va dedicar-se també al col·leccionisme i a la compra i venda d'obres d'art. I, per altra banda, es va aficionar a la fotografia, tot i que no va ser mai un fotògraf tècnicament molt bo.

12 CatPag36

Oleguer Junyent. © Arxiu Fotogràfic Barcelona. Foto: Pérez de Rozas.

Del Born a la pintura

Junyent va néixer el 1876 al barri del Born, fill d'un espardenyer. Als 14 anys va començar a treballar amb l'escenògraf Fèlix Urgellés i va començar estudis a l'Escola de la Llotja. Als 20 anys es va incorporar al taller d'escenografia del Gran Teatre del Liceu, dirigit per Francesc Soler i Rovirosa. Més tard aniria a França i treballaria com a escenògraf a l'Òpera de París; en aquest període va entrar en contacte amb molts catalans que residien a la capital francesa: Nonell, Anglada i Camarasa, Picasso... També va estar a Bayreuth per conèixer l'escenografia dels festivals d'òpera wagnerians. Al retornar es va reincorporar al Liceu, on va fer moltes escenografies, però també es va dedicar a decorar cases particulars i algunes institucions. Va fer amistat amb Francesc Cambó i fins i tot va fer una travessa amb ell, en el seu iot, per l'Adriàtic, el Jònic i l'Egeu, el 1932. Els darrers anys de la seva vida es dedicaria, bàsicament, a la pintura i al col·leccionisme. Va morir el 1956.

04.+Egipte.+Sakkara.+Piràmide+esglaonada+del+faraó+Djoser%2C++1908.+AFB.+O.+Junyent (1)

Sakkara. Piràmide del faraó Djoser. Oleguer Junyent. AFB.

Un viatge especial

El 1908 Oleguer Junyent marxava de viatge amb el seu amic Marià Recolons. Passaria 11 mesos de país en país i acabaria per fer la volta al món. Passaria per Egipte, el Iemen, l'Índia, Ceilan, Austràlia, Xina, Corea, el Japó, Canadà, els Estats Units, Anglaterra i França. Un viatge en què Junyent es quedaria fascinat pels dhows del mar Roig, pels paisatges nevats canadencs, pels bonsais i les geishes japoneses... Oleguer seria un turista privilegiat que visitaria molts racons turístics abans no es massifiquessin. Les seves fotos deixen testimoni de moltes de les atraccions turístiques locals: les piràmides a Egipte, les pires funeràries al Ganges, la muralla xinesa, les cascades del Niàgara... Sorprén, avui en dia, veure tots aquests escenaris pràcticament deserts. Junyent, que era aficionat a la fotografia, va endur-se la càmera i va deixar constància dels llocs i els paisatges que va veure. No va fer moltes fotografies; a Corea, per exemple, només en va fer cinc, totes a un mateix mercat de peix. Però les seves imatges transmeten la fascinació pels llocs que visitava, algun d'ells, com els de l'Índia o els del Japó, molt poc coneguts pels catalans de l'època. A més a més de les fotografies, Junyent va fer algunes aquarel·les i nombrosos apunts al llarg del seu viatge.

10.+Cap+a+Austràlia+a+bord+del+Macedònia+1908.+AFB.+O.+Junyent

Viatge cap a Canadà a bord del Macedònia. Oleguer Junyent. AFB.

Del record a l'exposició

Aquelles fotografies que Junyent s'havia plantejat com un simple record, acabarien tenint molt de recorregut. Quan va tornar, Junyent va rebre l'homenatge dels seus amics, i davant del seu interés, va decidir organitzar una exposició a la galeria dels Faianç Català. Seria un gran èxit. A la fi va treure dos llibres de viatges amb els seus textos i amb fotografies seves i d'altres fotògrafs: Roda el món i torna al Born (1910) i Viaje de un escenógrafo a Egipto (1919). Fa pocs anys, els hereus de Junyent van cedir aquestes fotografies a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) en règim de comodat. Gràcies a això s'ha pogut organitzar aquesta exposició, en què es presenta una col·lecció de 80 de les 370 fotografies realitzades durant el viatge, digitalitzades. A més a més, s'ha preparat un vídeo sobre el viatge de Junyent, i s'ha habilitat un dispositiu per veure en tres dimensions les fotografies, ja que aquestes van ser fetes amb càmeres estereoscòpiques sobre vidre de 45 x 107 mm, i permetien prendre imatges amb volum. Qui no pugui anar a l'Arxiu Fotogràfic, pot veure l'exposició, de forma virtual, a través de la web de l'AFB.

17.+Canadà.+Winnipeg%2C+1908.+AFB.+O.+Junyent

Winnipeg. Oleguer Junyent. AFB.

El col·leccionista

Al món d'Oleguer Junyent era freqüent dedicar-se alhora a la creació d'art i a la compravenda d'antiguitats i obres artístiques. Junyent, al món de l'escenografia, era deixeble de Francesc Soler i Rovirosa, qui també venia art i antiguitats i el va introduir en aquesta pràctica. Junyent va fer amistat amb Frederic Marés, qui es dedicava a les mateixes activitats que ell. I va entrar en contacte i va fer amistat amb alguns col·leccionistes d'art com Francesc Cambó o l'industrial Lluís Plandiura. Així, va viure amb certa comoditat i va vendre obres a molts aficionats. D'aquesta forma, la seva col·lecció alhora s'anava constituint i dispersant-se. Junyent, tal com comprava, venia. Ara, el Museu Marés presenta en l'exposició Oleguer Junyent, col·leccionista, 16 peces que en algun moment van passar per les seves mans, en la seva majoria talles religioses (junt a una magnífica "arqueta amatòria", unes caixes de fusta que durant el gòtic els nobles regalaven a les donzelles quan es prometien amb elles). A més a més, l'exposició presenta algunes de les aquarel·les i fotografies realitzades per Junyent en els viatges que va fer amb Cambó a bord del iot Catalònia.

10 CatPag114 No21

Aquarel·la pintada al iot Catalònia © Col·lecció Armengol Junyent. Foto: Guillem F-H.

L'estudi d'Oleguer Junyent

Des de fa un parell d'anys també es pot visitar, en visites concertades, l'estudi d'Oleguer Junyent, al gracienc carrer de Bonavista. A l'estudi s'hi conserven nombrosos records de l'escenògraf, i s'hi exposa la seva col·lecció d'arts decoratives i d'art medieval català. També incorpora una interessant col·lecció de nines i autòmats, així com nombroses peces de roba antiga, luxosa. Per visitar la casa cal acordar una visita concertada.

 

Foto de portada: Palau dels Vents de Jaipur. Oleguer Junyent. AFB.