L'actriu i directora teatral, Núria Espert (Hospitalet de Llobregat, 1935), guanyadora del Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2016, ha compartit aquest divendres el seu guardó amb tots els "companys de la seva bellíssima professió, el teatre".

En el seu discurs de la Gala de lliurament dels Premis l'actriu catalana ha expressat que el teatre "la va elegir" als tretze anys d'edat per arribar a convertir-se en l'"amo absolut de la seva vida". Un amo al qual ha definit com a "molt dur" i que "lli ha fet mal moltíssimes vegades intentant de servir-li". "Encara ho intento, però ell mai no diu prou, para, ja n'hi ha prou...", ha afegit.

Espert ha explicat que el teatre va fer d'ella "una persona apassionada, ambiciosa, tan entregada que va aconseguir que jo no pogués ser jo mateixa més que a l'escenari, més que transformada en una altra persona, no un personatge, una persona".

Després d'aquesta introducció, l'actriu catalana ha agraït emocionada al Jurat que reconegués en concedir-li el Premi que representa "un nexe d'unió entre el classicisme i la modernitat" i que ha construït la seva carrera a les seves "dues llengües estimades, el català i l'espanyol".

Espert ha estat la premiada que ha acaparat més atenció i l'ovació més gran dels 1.300 espectadors que omplien l'aforament del Campoamor. Espert ha emocionat en reivindicar la llibertat de la dona mentre recitava un passatge de La "Senyora Rosita", de Federico García Lorca, i un altre en català, la seva "estimada" llengua, del "Rei Lear", de Shakespeare, per cridar l'atenció dels qui viuen el dia a dia en situació de desemparament.

El rei Felip VI, encarregat de lliurar els premis, ha volgut centrar la seva intervenció en destacar el valor de la cultura i ha animat a buscar inspiració en la figura de Don Quixot per afirmar: "La cultura enriqueix sempre la convivència, alimenta els més alts valors de l'esperit, ennobleix els sentiments de les persones i ens ajuda a conviure amb més dignitat".

Els altres premiats

El novel·lista nord-americà Richard Ford, Premi Princesa de les Lletres, ha celebrat el privilegi que suposa per a un escriptor fer, amb l'ajuda de la imaginació, "que succeeixin més coses", augmentar la riquesa de les possibilitats humanes i "aportar alegria".

La historiadora britànica Mary Beard, Premi de Ciències Socials 2016, ha defensat lla història com una disciplina capaç d'encoratjar el progrés, que obre els ulls a diferents perspectives i evita que tots siguem ciutadans empobrits.

El Premi d'Investigació Científica i Tècnica, per l'enginyer nord-americà Hugh Herr, conegut com a home biònic, ha recollit el seu premi en pantalons curts i mostrant les cames robòtiques més avançades del món.

El seu compatriota, el fotògraf James Nachtwey (Comunicació i Humanitats), el triatleta gallec Javier Gómez Noya (Esports) i diversos dirigents de la Convenció Marc de l'ONU sobre el Canvi Climàtic (Cooperació Internacional) i de Aldeas Infantiles (Concordia) han completat el palmarès de guardonats en aquesta XXXVI edició.