Del 20 al 26 de febrer, la setmana abans de la celebració a Barcelona del Mobile World Congress, s'ha programat la Mobile Week Barcelona. És la primera vegada que el Mobile, a més d'apostar per la tecnologia digital, s'involucra directament amb el món artístic.  S'han programat 10 diàlegs, 10 rutes i la mostra de 10 creacions, a 10 barris de la ciutat, amb la voluntat que això sigui una "reflexió compartida" sobre el món digital, però també sobre la pròpia ciutat.

Més enllà de l'economia

Jaume Collboni, tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, ha afirmat que la Mobile Week Barcelona forma part del "llegat cívic i artístic" que el Mobile World Congress deixa a la ciutat. Amb aquestes aportacions, el congrés servirà també per a reflexionar sobre els canvis que comporta la digitalització des d'una perspectiva més crítica. Collboni afirma que aquesta activitat ve a completar el magnífic impacte del Mobile en l'àmbit econòmic, en què ha ajudat a reforçar el paper de la tecnologia en l'economia catalana. Collboni afirma que, gràcies a aquest encontre, la ciutat ha aconseguit posicionar-se, en l'àmbit de les noves tecnologies i això ha generat ocupació dalta qualitat a les 2.000 empreses del sector.

Les creacions, al capdavant

d

Enganxats al mòbil, de Xavi Julià.

Aleix Valls, responsable del Mobile World Capital, organitzador de la Setmana, explica que aquesta iniciativa va sorgir quan es va constatar que la tecnologia també està afectant profundament a la cultura: estan apareixent nous conceptes i noves propostes culturals  i artístiques, derivades de les noves tecnologies. Els artistes han estat receptius a les possibilitats creatives que ofereixen les noves tecnologies, però alhora s'han mostrat crítics envers els seus perills. La Mobile Week ha ofert a deu artistes la possibilitat de treballar sobre la relació entre la nostra societat i les noves tecnologies. I aquests deu artistes han ofert produccions de tipus ben diferents, que s'exposaran durant la Mobile Week a diferents punts de la ciutat. L'únic que ha recorregut a una art "clàssica" ha estat Xavi Julià, que ha fet una gran pintura que s'exposa a La Violeta de Gràcia. És el fruït de tres tardes d'observació a la plaça Catalunya. Amb un teleobjectiu va fotografiar la gent que passava per la plaça Catalunya usant el mòbil, per analitzar les relacions que establim amb aquesta tecnologia. A partir d'aquestes observacions, va pintar un quadre ple de personatges: tots usen el mòbil, a excepció d'un immigrant que ven pals de selfie i un avi que llegeix el diari en paper, impermeable als canvis.

Art amb el mòbil?

Instal·lació I'm a Strange Loop. Dani Armengol.

Molts dels artistes que s'han incorporat a la Mobile Week han explorat les possibilitats de les tecnologies digitals. Així, han exposat obres interactives, connectades a les xarxes socials, o elaborades amb mòbils, que arriben a replantejar-se el mateix fet artístic. Daniel Armengol, a la seu central del Mobile, a la plaça Catalunya, ha exposat ja una instal·lació, "I am a stranger loop", en què una mòbil en grava automàticament un altre, de tal forma que és com si un selfie es fes un selfie. Amb aquesta acció, Armengol es vol preguntar fins a quin punt el selfie és una eina d'autoreflexió i d'autoconeixement, o és una dinàmica buida, com la màquina que es fa selfies a sí mateixa. Random Happiness mostra al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) una instal·lació anomenada #Plug, on set mòbils mostren molt gràficament la freqüencia amb que a Twitter apareixen les etiquetes de sis personatges morts l'any passat (des de Muhamad Ali fins a Fidel Castro, passant per Carrie Fisher). D'aquesta forma es vol reflexionar sobre la permanència després de la mort, però també sobre l'inexorable camí cap a l'oblit.

Altres iniciatives

Cronos, d'Alicia Way.

Els altres artistes convidats són Alicia Way, Daniel Duato, Marta de los Pájaros, Sovni, Anna Carreras, Fèlix Vinyals i Fernando Vilariño. Tots ells han fet propostes que es basen en el vídeoart o en la instal·lació. En elles exploren les possibilitats de comunicació que ofereixen les noves tecnologies, com Dani Duato, que a l'Ateneu Fabricació de les Corts ofereix un mapa interactiu en què es mostren en temps real les connexions dels habitants de Barcelona amb altres llocs del món mitjançant les xarxes socials: una forma per mostrar de forma impactant com les tecnologies ens obren al món. Fernando Vilariño, que ve del camp de la tecnologia, ha elaborat una projecte transdisciplinar sobre poemes digitals de Joan Brossa, @Brossalnèdit, en què es recullen les reaccions del públic davant els poemes de Brossa, expressades a través de Twitter, de tal forma que les emocions dels espectadors es poden associar a l'obra artística; es podrà veure a la Biblioteca Ignasi Iglésias Can Fabra de Sant Andreu. Però Fèlix Vinyals incorpora un punt de crítica a la digitalització amb la instal·lació "Orwell 3000", exposada a l'Auditori: un prototip de marcapassos creat per una dictadura on aquest aparell permet controlar contínuament als ciutadans i eliminar-los quan no fan el que el règim pretén.

Parlar i moure's

La Mobile Week ha organitzat 10 diàlegs sobre temes estretament relacionats amb la revolució digital. Es celebraran entre el dilluns 20 i el divendres 24, als 10 districtes de la ciutat. En cadascun hi participaran 6 destacats especialistes. S'abordaran temes com "Educació i tecnologia", "Qualitat de vida, salut i revolució digital", "Ètica i tecnologia", "La nova societat col·laborativa" o "Seguretat personal i big data". Els diàlegs comptaran amb la participació d'experts procedents del món digital, del món empresarial, de les institucions públiques, i de l'àmbit artístic i acadèmic. La Mobile Week s'ha vist desbordada en les inscripcions a aquesta activitat: ja hi ha 1.500 persones apuntades. Paral·lelament, entre el 20 i el 26 s'han organitzat 10 rutes pels districtes on, a més de visitar-se les obres artístiques creades per a la Mobile Week, es mostraran instal·lacions culturals de la ciutat.

 

Fotografia de portada: Sovni, d'Irene Vílchez.