Malgrat que transcorren els anys i les dècades, el mite d'Elvis Presley es resisteix a desaparèixer i milers de persones es reuneixen aquests dies a Memphis, la ciutat en la qual "el rei del rock" va forjar la seva llegenda, per reviure la seva inoblidable figura el quaranta aniversari de la seva mort.

En aquesta ciutat de Tennessee, en la que Elvis (Tupelo, 1935) va instal·lar la seva mansió "Graceland", se celebra cada any "La Setmana d'Elvis", una enorme festa que congrega els fans del músic entorn del 16 d'agost, el dia en què va morir el 1977.

Caracteritzats molts d'ells amb el tupè i els extravagants vestits d'Elvis, els visitants poden gaudir d'un programa dissenyat per fer bavejar qualsevol fan del "rei del rock": des de balls i concerts a subhastes d'objectes de l'artista passant per l'imperdible concurs d'imitadors. No obstant això, el punt central de "La Setmana d'Elvis" a Memphis és la vigília que ha tingut lloc a "Graceland" i en la que els seus seguidors s'han reunit per passar la nit, entre espelmes i records, fins veure els primers rajos de sol del 16 d'agost, l'aniversari de la mort del seu ídol.

Pocs artistes van transformar de dalt a baix la cultura popular al segle XX com ho va fer Elvis amb la seva excitant aparició en els anys 50 i amb una trajectòria que inclou èxits com "Suspicious Minds", "Hound Dog", "Jailhouse Rock" o "Can't Help Falling in Love".

Unint ensenyaments del country i el rhythm and blues fins a modelar el bategant i visceral so del rockabilly, Elvis va enamorar els joves, i va aterrir els adults, a base de sexualitat, mirades romàntiques, irresistibles balls i el desvergonyiment de qui ha nascut per arrasar sobre l'escenari.

La seva vida també va ser un exemple de les contradiccions del somni nord-americà: el déu que va tocar el cel els anys 50; l'humà confós en els anys 60, a contrapeu davant de Bob Dylan, The Beatles o del moviment hippy; i l'au fènix que va ressuscitar als anys 70 per caure finalment autodestruït i consumit per les addiccions als fàrmacs.

Al marge del significat i importància de la seva empremta artística, Elvis continua sent, quaranta anys després de la seva mort, una font inesgotable de negoci i d'inspiració. Ara, des del món audiovisual, els germans Weinstein, habituals col·laboradors del cineasta Quentin Tarantino, preparen una minisèrie de televisió sobre la vida d'Elvis, i que serà el primer espectacle que es rodarà en "Graceland".