Potser aquest era el Sant Jordi més obert dels darrers anys. No hi havia un clar candidat a encapçalar la llista dels més venuts. El nombre de candidats al rànquing era molt alt i es feia difícil dir qui aconseguiria col·locar-se. La Campana, que en els darrers anys havia tingut novetats que apareixien amb molta força (com Victus, o els llibres de Jonas Jonasson), aquest any no té cap novetat recent, tot i que La noia del tren i Vae Victus s’han anat venent bé en els darrers mesos. Tampoc els grans grups tenien un candidat clar; si bé en castellà semblava clar que Vargas Llosa tindria un lloc destacat, a l’igual que Paula Hawkins, no era gaire clar què passaria amb d’altres autors.

Els pronòstics en català

S’esperava que els més venuts coincidissin, a grans trets, amb els inclosos als rànquings de les darrers setmanes. En les llistes dels més venuts de la setmana passada hi figuraven en lloc destacat, en català, La filla del capità Groc, de Víctor Amela (Planeta), Tot això ho faig perquè tinc molta por, d’Empar Moliner (Proa), La noia del tren, de Paula Hawkins (La Campana), Res no és perfecte a Hawaii, de Màrius Serra (Proa), El noi de la casa de la muntanya, de John Boyle (Empúries), L’aniversari, d’Imma Monsó (Columna), Vae Victus, de Sánchez Piñol (La Campana) i Història d’un nou cognom, d’Elena Ferrante (La Campana).

Els resultats en català

A la fi, Proa-Planeta s’ha imposat amb 4 obres: dos d’elles corresponen a guanyadors de premis: La filla del capità Groc, de Víctor Amela (premi Ramon Llull), i La vida sense la Sara Amat , de Pep Puig (premi Sant Jordi). Els altres dos corresponen a personatges mediàtics com Màrius Serra (Res no es perfecte a Hawaii) i Empar Moliner (Tot això ho faig perquè tinc por). Només ha escapat d’aquesta dinàmica La noia del tren, de Paula Hawkins un llibre que fa molts mesos que es va venent regularment.

Els pronòstics en castellà

La chica del tren (Planeta) també figurava en lloc destacat en castellà, al costat de Cinco esquinas, de Vargas Llosa (Alfaguara), La víspera de casi todo, de Víctor del Árbol (Destino), Somos uno, de Sylvia Day (Espasa), Historia de un canalla, de Julia Navarro (Plaza & Janés), 13, Rue del Percebe, d’Ibañez (Ed. B) i Esta puta tan distingida, de Juan Marsé (Lumen).

Els resultats en castellà

Els pronòstics s’han confirmat prou en castellà: el llibre de Hawkins, molt publicitat per Planeta, ha quedat en primer lloc, i al rànquing també hi han entrat els llibres de Julia Navarro i Ibáñez. Però s’han colat a la llista Los besos en el pan, d'Almudena Grandes (Tusquets), un llibre que fa mesos que va venent-se, i El secreto de la modelo extraviada, d’Eduardo Mendoza (Seix Barral).

La no ficció en català

El llibre de Sergi Pàmies, Confessions d’un culé defectuós, semblava predestinat a ser el més venut, com ha estat en realitat. També venia molt ben situat, Educar millor, de Carles Capdevila (Arcàdia) (en canvi, ha quedat fora Educar sense cridar (Angle). Sortia en bona posició Lluíx Foix amb Aquella porta giratòria (Destino). I també s’havia parlat de les possibilitats de Carla Zaplana: al final s’ha col·locat a la llista amb Sucs verds (Cossetània). Ambdós s'han confirmat. I Marie Kondo entra a les llistes en català i en castellà amb més autoajuda: La màgia de l’ordre (Ara Llibres).

La no ficció en castellà

Kondo s'ha situat en primer lloc en castellà, seguida de Risto Mejide amb X (Espasa). En tercer lloc s'ha col·locat el youtuber Auron Play amb Auron Play, el libro (Martínez Roca). En quarta posició Rafael Santandreu, amb un llibre d'autoajuda: Ser feliz en Alaska (Grijalbo). I finalment, Elsa Punset, amb El libro de las pequeñas revoluciones (Destino).

Llegendes per a nens

Entre la llista de més venuts en literatura infantil i juvenil en català s'hi ha ficat, en primer lloc, Anna Canyelles amb Sant Jordi i el drac (La Galera). El segueix El monstre de colors, de Gemma Llenas (Flamboyant). En tercer lloc, un altre llibre relacionat amb Sant Jordi, Sant Jordi de les galàxies, de Jaume Copons (Combel), a l'igual que el quart, de Bel Olid: La llegenda de Sant Jordi (Combel). La darrera obra de la llista és De quin color és un petó, de Rocío Bonilla (Ànima Llibres).

Macroproduccions per a nens

El perfil de les obres més venudes de literatura infantil i juvenil en castellà és radicalment diferent. En primer lloc s'hi han situat les obres de Vegetta777/Willyrex: Wigeta y el antídoto secreto y Wigeta y el báculo dorado. Les dos obres següents són de les productores Nickelodeon i Disney: ¡Cachorros al rescate!, i Soy Luna. I en darrer lloc una obra per a noies adolescents de Cristina Boscà: Forever. Se buscan princesas.

Les produccions de Sant Jordi

Quedan per saber les xifres concretes de les vendes d'aquest Sant Jordi, que el gremi oferirà en els propers dies. Però amb aquestes primeres aproximacions queda clar que els èxits de vendes de Sant Jordi depenen, en bona part, més que de criteris literaris o de qualitat, d'estratègies mediàtiques. Caldria valorar en la seva justa mida, amb les dades definitives a la mà, quin pes tenen les grans vendes de Sant Jordi en el sector editorial.