L’economia segons Hans Magnus Enzensberger

Diu Hans Magnus Enzensberger que la cultura és com posar un Alka-Seltzer en un got d’aigua: no saps per què, però allò acaba tenint un efecte. Una sensació similar causa la seva obra literària. 

Enzensberger és una de les figures creatives més personals, rupturistes, polèmiques… però extraordinària dels nostres dies. Membre del Grup 67, al llarg dels anys ha practicat la poesia, la novel·la, l’assaig, la dramatúrgia… i destaquen títols com, entre moltíssims d'altres, El interrogatorio de la Habana y otros ensayos, Conversaciones con Marx y Engels, ¡Europa, Europa!, El corto verano de la anarquía: vida y muerte de Durruti i El hundimiento del Titanic. Autor incontinent, també ha experimentat incursions en el camp del documental cinematogràfic i ha dirigit revistes culturals com Kursbuch i The Transatlantic

Vint anys enrere Enzensberger publicava El diablo de los números, teòrica obra infantil que pretenia aproximar l’audiència més jove a l’univers de les matemàtiques. Dues dècades més tard, l’autor alemany incideix en el món de les sumes i les restes, però ara aplicades a l’economia amb Sempre els diners!, novel·la que a casa nostra ha estat editada en català per Edicions 62 (amb traducció de Carlota Gurt) i en castellà per Anagrama (Carles Andreu).

Fent ús al seu estil punyent i subversiu, Enzensberger transforma la seva novel·la en un didàctic curset sobre com funciona l’economia, què són els diners i d’on vénen. Un títol breu en extensió però immens en contingut que es complementa amb il·lustracions de Javier Mariscal.

PD: Mesos enrere l’editorial Malpaso afegia al seu catàleg Tumulto, les memòries d’Enzensberger. Sobresortint com un dels grans erudits europeus del segle XX, no cal dir que la seva lectura és més que recomanable.  

Sempre els diners! Hans Magnus Enzensberger. Edicions 62/Anagrama. Traducció: Carlota Gurt (català), Carles Andreu (castellà). Barcelona, 2016. 160 pàgines.