El Dr. Joan Elias, catedràtic en matemàtiques, s'ha imposat amb un 53,07% dels vots en la segona volta de les eleccions al Rectorat de la UB i serà el nou rector de la institució. L’altre candidat, Màrius Rubiralta, catedràtic de Química Orgànica, s'ha quedat en el 46,93%. La participació total de la jornada ha estat del 13,76%, això és, 8.671 vots. A la primera volta d'aquest dilluns va arribar al 14,94%.

Els resultats s'han fet públics passades les 22 hores de la nit, després d'una jornada electoral transcorreguda "amb normalitat". El rector electe ha pres el torn de paraula per comunicar al seu equip que "avui hem complert la part més fàcil de l'aventura", però a partir d'ara tocarà "arribar al cim". A més, ha defensat que els seus no han escampat "cap tipus de rumor" contra cap candidat, ateses les queixes de Rubiralta, el qual també s'ha mostrat descontent amb el "tracte" que ha rebut la seva candidatura.

El perfil del nou rector

Joan Elias (Barcelona, 1956) és catedràtic de Matemàtiques. Durant la seva vida acadèmica ha compaginat la docència, la recerca en àlgebra commutativa i la gestió. Ha estat cap d’estudis i degà de la Facultat de Matemàtiques, vicerector de la Universitat de Barcelona i secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya. 

En aquesta campanya ha mostrat un perfil molt tecnocràtic, fent referència sobretot a l'excel·lència i a la internacionalització dels coneixements. Així, ha manifestat de forma contundent que "no tenim cap mandat de cap força política". I de fet, encara que ell és considerat un progressista moderat, mostra un programa electoral no gens radical i alguns dels professors del seu equip tenen un perfil centrista i anticatalanista. 

Una decisió presa en dues voltes 

La segona volta ha estat necessària atès que cap dels candidats va arribar al 50% dels vots el passat dilluns. De fet, ningú es va ni tan sols apropar. Els dos candidats que s’han batut aquest dijous a la segona volta, Joan Elias i Màrius Rubiralta, van aconseguir el 26,03% i el 25,78% dels vots, respectivament. Molt a prop va acabar Joan Guàrdia, que va obtenir el 25,65 % dels suports; després David Vallespín, amb el 13,80 %; Norbert Bilbeny, 6,13 %; Rafael Franco, amb l'1,36 %; i Eduardo L. Mariño, que es va quedar en l’1,26 %. El fet que gairebé la meitat dels vots van anar a parar a candidats que no s'han batut a la segona volta, feia que el resultat d'aquest dijous fos imprevisible.

No tots els vots valien el mateix

En aquesta segona i definitiva volta hi ha hagut 8.671 vots, però eren 62.998 les persones convocades a aquests comicis. Pel contrari, no tots els vots valien el mateix. Els membres de la UB estan dividits en quatre col·lectius d'electors. Més de la meitat de la capacitat de decisió (el 51%) recau sobre els 4.074 doctors amb vinculació permanent amb la Universitat. Els 2.009 membres de la resta del personal docent i investigador (bàsicament professors precaris) tenen només un 9% de la capacitat de decisió. Als 2.270 membres de l'equip administratiu i de serveis els correspon el 10% de la capacitat de decisió. I, per acabar, als 54.645 alumnes de tots nivells els toca el 30%.