L'editorial RBA ha presentat, al seu auditori, la Guia Macarfi 2017, una guia de restaurants de Barcelona elaborada per especialistes en gastronomia. Aquesta guia pretén oferir una valoració d'un gran nombre de restaurants de la ciutat, però des del punt de vista dels entesos en menjar. La presentació ha comptat amb un convidat d'excepció, Juan Mari Arzak, que ha rebut el Premi Macarfi 2017 a l'Excel·lència.

La guia

La Guia Macarfi, que ara presenta la seva segona edició, presumeix de tenir una avaluació sistemàtica i neutral dels restaurants barcelonins. I, per altra banda, presumeix també de tenir una classificació  molt exhaustiva dels restaurants, de tal forma que el lector pot buscar restaurants per tipus de cuina, per decoració, per qualitat del servei... I per preu: la guia incorpora restaurants de tot tipus de preus, i fins i tot periòdicament fa tries de restaurants econòmics. La guia és disponible en català, o en versió bilingüe castellà-anglès.

La tria

La guia està feta per gent local. Hi ha un miler de persones, els anomenats "ambaixadors", que van enviant les seves opinions sistemàticament als editors. Gràcies a això, Macarfi pot cobrir 1.200 restaurants, que es van renovant periòdicament: 150 dels que són a la guia no hi eren a l'anterior edició. A la fi de la guia, s'incorpora d'una classificació de restaurants per temes concrets: si disposa d'espai per a fumadors, si és discret, si té reservats, si ofereixen futbol per la tele, si tenen taules rodones, si preparen menjar per endur-se'l...

El top ten

Macarfi també organitza un rànquing dels millors restaurants de la ciutat, que són votats per 150 ambaixadors de la Guia Macarfi, per 150 xefs barcelonins i per 150 crítics i periodistes gastronòmics barcelonins. En aquesta edició ha estat triat com el millor restaurant de la ciutat Disfrutar, amb els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. En segon lloc ha resultat guardonat el Via Veneto (amb Sergio Humada), i la tercera posició ha estat pel Tickets Bar (Fran Agudo). També han entrat en el Top Ten de Macarfi Abac (4art), Espai Kru (5è), Koy Shunka (6è), Dos Cielos (7è), Dos Palillos (8è), Petit Comitè (9è) i Sense Pressa i Lasarte (10è ex aequo).

Arzak

Com a introducció a l'acte, al que han assistit més de mil persones, Juan Mari Arzak, en una xerrada, ha presentat les seves experiències. Ha recordat la seva relació amb Paul Bocuse, el mestre de la nouvelle cuisine i amb d'altres cuiners i gastrònoms, com Néstor Luján. Ha reconegut que, quan va tastar la cuina del Bulli per primera vegada, li va dir a Ferran Adrià: "No he entendido nada". Però amb el temps va acabar aficionant-se a aquest tipus de cuina. Malgrat tot ha elogiat la cuina tradicional i ha advertit sobre els perills de la cuina de disseny: "si no la haces muy bien, no vale un pimiento". I això ho diu algú que crea 50 plats nous cada any, i que té un laboratori al seu restaurant on experimenta amb noves receptes.