Al Teatre Grec s'ha obert la programació teatral del Festival Grec d'aquest any amb Les bruixes de Salem. Una obra dirigida per Andrés Lima i amb un repartiment de luxe, en el que hi figuren, entre d'altres, Carme Sansa, Lluís Homar, Nora Navas, Nausicaa Bonnín i Carles Canut. Són quinze autors sobre escena, una producció d'unes dimensions inhabituals en aquest país en els darrers anys. L'obra només es podrà veure fins el 5 de juliol.

Persecució

L'obra, d'Arthur Miller, està basada en uns fets reals: l'execució a Salem, el 1692, de 25 noies, acusades de practicar la bruixeria i tenir relacions amb el diable (un cas en què es va barrejar la histèria col·lectiva, el racisme i la misogínia). El puritanisme imperant a la comunitat va reforçar la persecució d'aquells que eren considerats perillosos per no doblegar-se a la moral col·lectiva i va convertir un paradís terrenal en l'infern.

Camí a la foscor

El director de l'obra, Andrés Lima, ha declarat que Les bruixes de Salem és una obra que explora el costat més fosc de la persona. Però també és una denuncia del paper de la religió en algunes societats: "Salem també se'n va a la Bíblia i l'Antic Testament per dir que la veu de Déu és la veu de l'autoritat, i que l'Església i Estat estan unides".

Paral·lelismes

Miller amb aquesta obra pretenia fer una denúncia del maccarthisme, la persecució de simpatitzants del comunisme que es va donar als Estats Units durant la guerra freda sota la direcció inquisitorial del senador republicà Joseph McCarthy. De fet, el 1956 Miller va ser cridat a declarar a la Comissió d'Activitats Antiamericanes, per les seves simpaties procomunistes. La Comissió el va instar a delatar als membres del seu cercle esquerrà. Miller va negar que fos comunista, però no va voler donar cap nom. Va ser condemnat, però no va arribar a ingressar a la presó.

El Miller més conegut

Arthur Miller (1915-2005) va ser molt popular per les seves obres de teatre: La mort d'un viatjant el va fer popular el 1949 i la fama no el va tornar a deixar. Però també ha estat molt llegit pels llibres en què explicava les seves conflictives relacions amb Marilyn Monroe, amb qui va estar casat durant quatre anys. L'obra més coneguda d'ell és, probablement, Les bruixes de Salem, perquè ha donat peu a dues adaptacions cinematogràfiques (amb els títols Les bruixes de Salem i El gresol). La traducció de la versió que es presenta al Grec és d'Eduardo Mendoza.