La Garrotxa té més de quaranta cons volcànics, que s'integren al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Està constituït per Olot i deu municipis més. La ruta que us proposem avui és una caminada, que es pot fer còmodament en un matí, que passa per tres llocs emblemàtics del parc: la fageda d'en Jordà, el volcà de Santa Margarida i el volcà del Croscat. Caminant tranquil·lament i amb aturades ens durà quatre hores i mitja.

Fageda d'en Jordà. © Itinerànnia.

La fageda d'en Jordà

Deixem el cotxe a l'àrea de Can Serra, a poca distància d'Olot, per la carretera de Santa Pau (GI-524). És un aparcament habilitat perquè els excursionistes deixin els cotxes, i és el punt de sortida d'alguns camins senyalitzats. Aquesta excursió segueix l'itinerari 1, i es pot ampliar amb excursions per alguns itineraris que el creuen. Sortim de Can Serra cap al sud, travessem la carretera i ens trobem amb unes escales que ens menen directament a la Fageda d'en Jordà. Allà hi ha un monument a Joan Maragall, que va compondre els famosos versos: "El caminant quan entra en aquest lloc (...) / no pensa en sortir, o hi pensa en va: és pres de la fageda d'en Jordà, presoner del silenci i la verdor". Aquesta fageda és un paisatge excepcional, perquè s'assenta sobre un terreny pla (una cosa molt poc freqüent). De fet, els faig creixen sobre la colada de lava del volcà del Croscat, i creen un paisatge molt curiós: pràcticament no hi ha sotabosc, tot i que el bosc és molt humit i està cobert sempre de fulles. I, de tant en tant, emergeixen entre els faigs unes característiques prominències de lava, les que els garrotxins anomenen "tossols".

Volcà de Santa Margarida. © Turisme de la Garrotxa.

Una església al cràter

Quan sortim de la Fageda, continuem el camí cap al coll de can Batlle i més endavant cap a Sant Miquel Sacot, una església neoclàssica construïda sobre un temple anterior de base romànica. A partir d'aquí baixem cap al pla del Sacot i pel collet de Bassols ens dirigim cap al volcà de Santa Margarida. La part exterior de la muntanya està coberta de boscos i el cràter és un gran prat. És molt sorprenent perquè al centre de l'ampli cràter hi ha una petita església. Tot i que l'itinerari 1 no ho preveu, és del tot recomanable baixar fins al fons del volcà i veure l'ermita de prop. No hi ha perill. Es tracta d'un volcà apagat des de fa més de 10.000 anys. El temple que hi ha al mig té un origen romànic, però l'església original va quedar molt malmesa per un terratrèmol al segle XV (la Garrotxa continua essent una zona amb una forta activitat sísmica). Va ser reconstruïda al segle XIX. Es tracta d'una ermita molt modesta, d'una sola nau. La imatge original de Santa Margalida, tallada en alabastre al segle XIV, es conserva al Museu Diocesà de Girona, però a Santa Margalida hi ha una còpia.

Volcà del Croscat. © Turisme de la Garrotxa.

Cap al Croscat

El Croscat és el volcà més gran de la península Ibèrica: el seu con té 160 metres i la seva lava es va estendre per 20 km2. Durant molt de temps es van extreure roques volcàniques de les pedreres del seu vessant i han deixat un tall molt característic (les anomenades grederes). Qui vulgui visitar-les pot prendre l'itinerari 15 i continuar la ruta pel con del Croscat (l'itinerari 1 no puja fins al cràter del volcà). Després de passar pel flanc nord del volcà, el camí baixa suaument fins a l'aparcament de Can Serra. Haurem caminat uns 10,5 km i haurem trigat quatre hores i mitja, aproximadament.

Castellfollit de la Roca. © Turisme de la Garrotxa.

Castellfollit de la Roca

Després de la caminada, caldrà dinar. La zona de la Garrotxa s'ha promocionat gastronòmicament sota el lema: "Cuina volcànica". Però hi ha un producte excepcional que estaria bé que tastéssim si ens aturem a menjar a la zona: els fesols de Santa Pau, un producte que fins i tot té Denominació d'Origen Protegida. Després de dinar, i abans de tornar, us recomanem una parada a Castellfollit de la Roca, un poble que està assentat sobre una cinglera basàltica, creada per dues colades consecutives de lava. Les vistes, des del mirador situat a l'extrem de la cinglera, són impressionants. A Castellfollit hi podem visitar un curiós museu de l'embotit, on ens ensenyaran el procés d'elaboració dels embotits i ens permetran degustar alguns productes.

Suquet de fesols de Santa Pau. © Associació d'Hostalatge de la Garrotxa.

 

Imatge de portada: Vista aèria del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. © Turisme de la Garrotxa.